Med Tage Erlander och Mauno Koivisto som idoler

Finlands tidigare president Mauno Koivisto gick bort 2017. Här fotades han år 2001 i samband med utgivningen av boken "Ung soldat."

Finlands tidigare president Mauno Koivisto gick bort 2017. Här fotades han år 2001 i samband med utgivningen av boken "Ung soldat."

Foto: TT

Debatt2021-05-23 08:59
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den mångåriga finlandssvenske riksdagsledamoten Mats Nyby från Jakobstad i Österbotten har avlidit den 11 maj. Han var en betydande gestalt både som finlandssvensk socialdemokrat, FSD, i Finlands riksdag (1983-1999) och som kommunpolitiker (1981-1996) i sin hemstad Jakobstad. 

Mats Nyby föddes i Jakobstad den 17 november 1946 i ett hem där hans pappa Vilhelm var redaktör på Österbottniska posten och sedan lokalredaktör för Hufvudstadsbladet, Husis. Sonen Mats skaffade sig en kandidat och pol mag-utbildning i humanistiska ämnen innan han sedan började arbeta som lärare och studiehandledare/syokonsulent år 1970 i hemstaden Jakobstad fram tills han blev invald i Finska riksdagen för socialdemokraterna år 1983.                                                                                                               

Själv träffade jag Mats första gången under en reportageresa i Vasa och Jakobstad senvåren 1982 i samband med att jag besökte olika industriarbetsplatser och det var lite av sysselsättningskris i regionen. Men Mats – då ordförande i socialnämnden i Jakobstad och påtänkt kommande riksdagsman – ville inte gärna ta ordet kris i sin mun ”eftersom det så lätt blir en självuppfyllande profetia”. Lite typiskt Mats som hade en ljus framtidssyn. Redan då en 35-årig nordist med starkt miljöengagemang och med Tage Erlander som något av politisk idol och som då och då även citerade poeten Nils Ferlin. En annan och senare politisk förebild för Mats kom även Finlands populäre statsminister och president (1982-94) Mauno Koivisto från Åbo att bli under Mats många år i rikspolitiken. Själv blev jag inte alls förvånad över att Mats – med gott personligt väljarstöd – år 1983 blev invald i Finlands riksdag. Där kom han sedan att bli kvar i sammanlagt sexton år och med många och täta kontakter med ledande svenska rikspolitiker som Sten Andersson och andra. 

Men vid riksdagsvalet 1999 tyckte Mats att nu hade han gjort sitt och kandiderade inte för ytterligare en period. Konstateras ska här att efter Mats Nyby har de svenskspråkiga socialdemokraterna i FSD inte haft något riksdagsmandat från Österbotten. Några år tidigare hade Mats också lämnat Jakobstads stadsfullmäktige, där han var ordförande i fullmäktige åren 1983-96. År 2008 tilldelades Mats hederstiteln stadsråd. Mats Nyby skulle ha fyllt 75 år den 17 november. Frid över en man som gjort goda insatser för såväl sin hembygd som för riket i stort i sitt värv som politiskt förtroendevald. 

Tage Erlander tog ett "dopp" i Döda havet vid ett Israelbesök.
Tage Erlander tog ett "dopp" i Döda havet vid ett Israelbesök.