Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mata inte råttorna

Ökar snabbt. Ett enda råttpar kan få upp till 1000 avkommor under bara ett år. Debattörerna ger tre goda råd för hur spridningen av råttor kan minska.

Ökar snabbt. Ett enda råttpar kan få upp till 1000 avkommor under bara ett år. Debattörerna ger tre goda råd för hur spridningen av råttor kan minska.

Foto: Lennart Falk

Debatt2017-05-29 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Råttor orsakar allvarliga skador på hus och egendom och kan dessutom bära på bakterier och virus som gör oss sjuka. Många östgötar upplever att antalet råttor ökat de senaste åren och statistik över antalet råttsaneringar indikerar att så också är fallet. År 2016 genomförde Anticimex 1 477 råttsaneringar i Östergötland, en ökning med 10 procent på bara två år.

Vi vet att skräp föder skräp: Om det redan är skräpigt eller om vi ser andra skräpa ner är det större risk att vi själva också gör det. Dessutom upplever sju av tio svenskar att nedskräpade platser i deras kommun känns otrygga.

Ett enda råttpar kan ge upphov till mellan 800 och 1 000 nya råttor per år. Att minska tillgången av mat är den enskilt viktigaste åtgärden för att minska antalet råttor. Vi på Håll Sverige Rent och Anticimex har tre konkreta förslag på hur kommunerna i Östergötland kan minska nedskräpningen och på så sätt även förebygga spridningen av råttor.

1. Använd bra soptunnor och töm dem i tid

Soptunnor med lock som går att stänga sätter effektivt stopp för råttor som är på jakt efter ett skrovmål. Bra soptunnor behöver sedan kombineras med bra skötsel. Töm tunnorna innan de blir överfulla och laga dem direkt om de går sönder.

2. Samordna inom kommunen

Låt miljö- och hälsovårdsnämnden, parkförvaltningen och stadsarkitekterna ta fram en sammanhållen strategi mot både nedskräpning och skadedjursbekämpning.

3. Gör det lätt att göra rätt

Arbeta förebyggande genom skräpplockarkampanjer och genom att sprida kunskap till kommuninvånarna om hur man slänger sitt skräp rätt och därmed undviker att mata råttor av misstag.

Ett sätt att få stöd och hjälp i detta är att gå med i Håll Sverige Rents kommunnätverk, som två av kommunerna i Östergötland redan har gjort.