Massor med jobb för bussförare och mekaniker

I Sverige är 423 000 människor arbetslösa. Många lever i ett utanförskap och är ofta beroende av bidrag. Människor som skulle kunna bidra till vår gemensamma välfärd.

Enligt debattörerna behövs bara i Östergötland 430 nya bussförare under de kommande tre åren.

Enligt debattörerna behövs bara i Östergötland 430 nya bussförare under de kommande tre åren.

Foto: Olof Carlson

Debatt2023-07-14 09:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta samtidigt som många företag behöver anställa. Det är därför bra att regeringen nu satsar 400 miljoner kronor för att stärka yrkesutbildningar regionalt och för att möta kompetensbristen och minska arbetslösheten. Ansvaret ligger däremot på kommunerna att söka den extra finansieringen för utbildningarna. Nu är det dags att de svarar upp och tar sitt ansvar.

I Östergötlands län behöver transportsektorn anställa en mängd medarbetare. Exempel är 430 bussförare, 310 mekaniker och 100 bilskadereparatörer under de kommande tre åren. Detta enligt nyligen släppta rapporter från Transportföretagen där vi tar tempen på branschen. Detta är jobb som man kan utbilda sig till genom yrkesutbildningar. Utbildningar som i det närmaste garanterar anställning förutsatt att du har blivit godkänd.

Vi i transportbranschen är motorn som får hjulen att snurra i hela länet, men om kommunerna inte satsar på yrkesutbildningarna kommer det påverka kollektivtrafiken, transporter till sjukhus, leveranser till matbutiker och fotbollslagets möjligheter att välja kollektivt resande till bortamatcher.  

Nu måste kommunerna i Östergötlands län ta del av regeringens satsningar på yrkesutbildningar. Om kommunerna satsar på följande åtgärder kommer de kunna hjälpa fler människor in på arbetsmarknaden, samtidigt som företagsklimatet stärks i länets kommuner:

1. Utöka antalet platser på yrkesutbildningarna riktade till transportsektorn. Pengarna finns genom regeringens satsning, kommunerna måste agera nu då statens extra satsning på vuxenutbildningen brinner inne vid årsskiftet.

2. Återinför kombiutbildningar där språkstöd ges parallellt med yrkesutbildningen. Då kommer fler personer som har svårt med svenska språket att klara av sina utbildningar.

3. Marknadsför utbildningsmöjligheterna så att fler får kunskap om vad som finns och var det finns möjlighet till arbete efter utbildning. För en sak är saker, vägen till jobb går genom utbildning.

Vi hoppas att politiker, och i förlängningen skolledare, nu möter vårt stora rekryteringsbehov i transportsektorn. Utbildningar som öppnar för en karriär i transportsektorn ger människor stora möjligheter till jobb, minskar utanförskapet och bidrar samtidigt till den gemensamma välfärden i Östergötlands län. Nu finns stora möjligheter att satsa på sådana utbildningar. 

100 000-tals människor lever på bidrag samtidigt som det behövs mycket personal ute i företagen. Det är till exempel stor brist på mekaniker och reparatörer; det skriver dagens debattörer.
100 000-tals människor lever på bidrag samtidigt som det behövs mycket personal ute i företagen. Det är till exempel stor brist på mekaniker och reparatörer; det skriver dagens debattörer.