Sedan några veckor tillbaka pågår sommarlovet i Sverige. För många barn och ungdomar är sommarlovet efterlängtat, nu får de äntligen pusta ut efter ett långt läsår. Lediga dagar, frid och fröjd, lugn och ro och upplevelser och äventyr.
Men för alla barn betyder sommarlovet inte frid och fröjd utan helt andra saker. Det kan vara barn som bor med våldsamma föräldrar, föräldrar som lider av missbruk, eller föräldrar som planerar att ta med sin dotter ur landet, för att hon ska giftas bort.
Varje sommar reser flera familjer ut ur Sverige för att göra verklighet av på förhand arrangerade äktenskap, där deras barn är en del av planen. Kanske sägs det till barnet att de ska på semester, men i själva verket är syftet med resan ett annat. Det händer att flickor inte kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet. För i stället för att få fortsätta gå i skolan, få vara barn och få välja sin framtid, har någon annan valt åt henne: hennes öde blev att bli bortgift.
I drygt fyra år har barn kunnat utdelas utreseförbud från Sverige, efter ansökan av socialtjänster. Ett sådant beslut kan tas om det föreligger risk att barnet blir bortgift eller könsstympad. Från och med 1 juni i år utvidgades lagen om utreseförbud, då det finns en påtaglig risk att ett barn förs utomlands och skadas av utlandsvistelsen. Det är bra att lagen finns och utvidgas, men den behöver också fungera. Därtill är barnäktenskap förbjudet.
En grundsten för att sådant som utreseförbud och förbud mot barnäktenskap ska fungera och göra skillnad i den verkliga världen är att öka kännedomen och kunskapen om flickor som ligger i riskzonen.
Det finns både lagar och verktyg för att skydda flickor som riskerar att utsättas för barnäktenskap – men det krävs att de omsätts i praktiken. Det bär främst socialtjänster men även skolor ansvar för.
Centerkvinnorna önskar att alla barn fick komma tillbaka till skolan efter sommaren. Det är vårt ansvar att minnas och att komma ihåg flickorna som inte gjort det; som lämnade en tom bänk efter sig i klassrummet. Framförallt är det vårt ansvar att göra ett bättre jobb för att ingen flicka ska tvingas till ett olagligt barnäktenskap.