Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många av oss vet inte ens att vi vill veta detta

Här i Sverige har vi det bra. Vi har förhållandevis stora inkomster. De allra flesta kan köpa det vi tror att vi behöver.

Mia Sköld har inget emot att använda händerna då och då för att skapa istället för att köpa.

Mia Sköld har inget emot att använda händerna då och då för att skapa istället för att köpa.

Foto: Åsa Hanell

Debatt2022-01-31 09:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men tänker vi då på varifrån det vi köper kommer? Vem har tillverkat det vi köper, och har varan orsakat ett negativt utsläpp någonstans på vägen till dig? 

Flera av Sveriges kommuner har börjat göra koldioxidbudgetar, men hur har vi det med konsumtionsbaserade mätningar? 

Ungefär två tredjedelar av allt vi konsumenter konsumerar är tillverkat/producerat i ett annat land än Sverige. Om man skulle börja räkna på olika negativa utsläpp som vår konsumtion fört med sig utanför vårt lands gränser skulle vi få se hisnande siffror.

Inte nog med att vi behöver upprätta lokala koldioxidbudgetar, vi behöver också lägga till vad vår konsumtion från andra länder adderar till vårt sätt att leva. Vi behöver faktiskt spara också på den koldioxid våra varor producerar i andra länder.

Om jag går till en affär här i Norrköping och köper en skruvmejsel behöver jag veta ett par viktiga saker om den skruvmejseln. 

Vilka material är den gjord av. Det ser ut som om det är stål och plast, och kanske lite gummi.

Varifrån kom stålet? Är det återvunnet? Är det svenskt? Var personen som bröt malmen vuxen? Fick den personen en lön man kan leva av? Hade den personen ok arbetsförhållanden?

Vilken sorts plast är det? Är den återvunnen? Går den att återvinna? Är den gjord av fossil råvara? Är den gjord i Sverige?

Om skruvmejseln också hade lite gummi på handtaget, vilket somliga skruvmejslar har, vad är det i så fall för sorts gummi? Är det naturligt gummi från gummiträd eller är den gjord av fossil råvara? Är den återvunnen? Går den att återvinna?

Hur har min skruvmejsel rest till just den här affären? När jag sedan har använt min skruvmejsel under hela dess livstid, hur hanterar jag den då? Slänger jag den i återvinningen för metall eller i återvinningen för plast. Det är ju inte någon förpackning, så antagligen ska den inte slängas i metall eller plast, utan i brännbart. Känns det ok?

Vi behöver få ett märkningssystem som är enkelt och lättförståeligt och som hjälper mig som konsument att göra bra val. På min skruvmejsel ska det stå varifrån råvarorna kommit. Det ska stå hur mycket utsläpp varan genererat innan den nådde min hand och det ska tydligt framgå hur jag ska hantera den när den ska kasseras. Detta är något som alla vi konsumenter vill veta, trots att många av oss inte ens vet att vi vill veta det. Det ska vara lätt att göra rätt.