Man skall alltid kunna lita på Sverigedemokraterna!

Nyligen var Holmens ansökan om att få bygga ett stort antal vindkraftverk i norra Östergötland uppe i Norrköpings kommunstyrelse.

 Christopher Jarnvall är första namn på SD: s valsedel i kommunvalet i Norrköping i höst.

Christopher Jarnvall är första namn på SD: s valsedel i kommunvalet i Norrköping i höst.

Foto: Åsa Hanell

Debatt2022-06-28 09:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Vi Sverigedemokrater vill att Holmen kompletterar sin ansökan så att det tydligt framgår att de människor som drabbas också skall kompenseras. Vi vill även att ansökan kompletteras med en tydlig beskrivning av avståndet mellan vindkraftverken och bebyggelse.

Vi i SD har tidigare skrivit att stötestenar, som kan ställa till det för de drabbade, måste bort. Så sker inte i den ansökan som Holmen har lämnat och som kommunstyrelsen alltså nyligen tog ställning till. Det lades visserligen till en fråga om hur Holmen tänker sig att kompensera de drabbade, men Holmen är inte skyldiga att svara. 

Vi kräver kompletteringar! Men varken Socialdemokraterna, Centern eller Kristdemokraterna var intresserade av detta – och de har Vänsterpartiet och Miljöpartiet med sig – så de var i majoritet. Man hävdade att tjänstemännen hade klarat ut att ansökan var korrekt och så var det med det!

Men vi politiker hade fått ärendet på vårt bord för att göra vår bedömning. Inte för att gömma oss bakom kommunens tjänstemän i ett stort beslut som detta, där tusentals människor kan komma att beröras negativt. Vi är ansvariga mot väljarna. Inte tjänstemännen. Då måste vi kunna väga in andra värden än ren formalia och skicka tillbaka en ansökan för komplettering – även om tjänstemännen formellt har sagt OK.

Tjänstemännen bereder ärenden, men de är inte ansvariga inför väljarna. Därför måste vi politiker vara beredda att ha synpunkter, göra tillägg, fatta egna beslut. Det är vår uppgift.

Diskussionen i kommunstyrelsen reducerades nu till om ansökan på pappret var formellt korrekt eller inte. Alla vi politiker som satt i Rådssalen borde också ha tillfört en ytterligare dimension: Nämligen om det kan anses vara rimligt att utsätta människor för den stress som de boende i norra Östergötland nu genomlider.

Vi Sverigedemokrater ville tillföra den mänskliga dimensionen, empatin för den lilla människan som pressas under ett överhängande hot. Vi såg det som vår roll den eftermiddagen i kommunstyrelsen. Men vi avfärdades med att den frågan inte hörde hemma på agendan. 

Men det gjorde den - och det gör den. Det är våra väljare det handlar om. Och vi kommer alltid att ta vårt ansvar som folkvalda politiker. Inte gömma oss bakom tjänstemännen. Man skall kunna lita på Sverigedemokraterna! 

Vindkraften är ett hett ämne i kommunpolitiken i Norrköping.
Vindkraften är ett hett ämne i kommunpolitiken i Norrköping.