Man skall alltid kunna lita på Sverigedemokraterna!

Nyligen var Holmens ansökan om att få bygga ett stort antal vindkraftverk i norra Östergötland uppe i Norrköpings kommunstyrelse.

Debatt 28 juni 2022 09:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Vi Sverigedemokrater vill att Holmen kompletterar sin ansökan så att det tydligt framgår att de människor som drabbas också skall kompenseras. Vi vill även att ansökan kompletteras med en tydlig beskrivning av avståndet mellan vindkraftverken och bebyggelse.

Vi i SD har tidigare skrivit att stötestenar, som kan ställa till det för de drabbade, måste bort. Så sker inte i den ansökan som Holmen har lämnat och som kommunstyrelsen alltså nyligen tog ställning till. Det lades visserligen till en fråga om hur Holmen tänker sig att kompensera de drabbade, men Holmen är inte skyldiga att svara. 

Vi kräver kompletteringar! Men varken Socialdemokraterna, Centern eller Kristdemokraterna var intresserade av detta – och de har Vänsterpartiet och Miljöpartiet med sig – så de var i majoritet. Man hävdade att tjänstemännen hade klarat ut att ansökan var korrekt och så var det med det!

Men vi politiker hade fått ärendet på vårt bord för att göra vår bedömning. Inte för att gömma oss bakom kommunens tjänstemän i ett stort beslut som detta, där tusentals människor kan komma att beröras negativt. Vi är ansvariga mot väljarna. Inte tjänstemännen. Då måste vi kunna väga in andra värden än ren formalia och skicka tillbaka en ansökan för komplettering – även om tjänstemännen formellt har sagt OK.

Tjänstemännen bereder ärenden, men de är inte ansvariga inför väljarna. Därför måste vi politiker vara beredda att ha synpunkter, göra tillägg, fatta egna beslut. Det är vår uppgift.

Diskussionen i kommunstyrelsen reducerades nu till om ansökan på pappret var formellt korrekt eller inte. Alla vi politiker som satt i Rådssalen borde också ha tillfört en ytterligare dimension: Nämligen om det kan anses vara rimligt att utsätta människor för den stress som de boende i norra Östergötland nu genomlider.

Vi Sverigedemokrater ville tillföra den mänskliga dimensionen, empatin för den lilla människan som pressas under ett överhängande hot. Vi såg det som vår roll den eftermiddagen i kommunstyrelsen. Men vi avfärdades med att den frågan inte hörde hemma på agendan. 

Men det gjorde den - och det gör den. Det är våra väljare det handlar om. Och vi kommer alltid att ta vårt ansvar som folkvalda politiker. Inte gömma oss bakom tjänstemännen. Man skall kunna lita på Sverigedemokraterna! 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

"Det här är ju som ett slags muta för förstörd miljö"

"Det här är ju som ett slags muta för förstörd miljö"

Debatt: Se till att arbetsvillkoren i vården håller måttet

Se till att arbetsvillkoren i vården håller måttet

Debatt: Ett uselt betyg för den politiska ledningen

Ett uselt betyg för den politiska ledningen

Debatt: Vi kräver att Förskolan Ljuset ska få vara kvar!

Vi kräver att Förskolan Ljuset ska få vara kvar!

Olle Vikmång efter Sophia Jarls utspel: "Kolla fakta!"

Olle Vikmång efter Sophia Jarls utspel: "Kolla fakta!"
Visa fler