Man ska hedra sitt uppdrag och dem man företräder

Lämplig klädsel för kontorsarbete är snarare prydliga, hela byxor utan häng, välsittande kavaj, skjorta med snygg krage samt – vid behov – matchande tröja.

Debatt 22 juni 2022 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att se folkliga och populära ut uppträder flertalet högre manliga chefer i närings- och samhällsliv numera i uppknäppt skjorta och skrynklig kostym.

 De ser ut som om de inte hunnit snygga till sig efter ett toabesök. Att försöka ställa sig in genom tillkämpad och missförstådd ”enkelhet” kallade min gamla mormor att vara ”illa tjänis”. Det väcker i varje fall inte min respekt utan snarare misstro. Vad står de för, egentligen? 

 Min far talade som både reservofficer och företagare om ”dekorum”, att med propert yttre och uppträdande hedra uppdrag och dem man företräder. Det gör man knappast i gympadojor, slitna jeans och T-tröja. Gympadojor bär man i gympasalen. Medvetet slitna eller trasiga jeans är ett hån mot de fattiga som måste tillverka dem men knappast har råd med dem. 

T-tröja – med eller utan text – hör fritiden till. Nutida ”ledig klädsel” tyder på att man skäms för att arbeta och signalerar att man egentligen inte bryr sig. Inte så förtroendegivande! Lämplig klädsel för kontorsarbete är snarare prydliga, hela byxor utan häng, välsittande kavaj, skjorta med snygg krage (t. ex. ”button-down”) samt – vid behov – matchande tröja. I formella sammanhang: kostym och slips. Utanför kontoret bär man arbetskläder efter uppgiften. Inga konstigheter, egentligen. Om chefer klär sig prydligt, växer kanske deras självförtroende så att de vågar protestera mot den vansinniga energi- och resurspolitik de nu tvingas följa.

 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Norrköpings gator med Becker och Bergort

Norrköpings gator med Becker och Bergort

Widar Andersson: Så här kanske du aldrig har tänkt på skatter

Profilbild

Widar Andersson: Det finns plats för lite hopp för landsbygdens folk

Profilbild

Widar Andersson: Ett härligt möte om samhällen, människor och vargar

Profilbild
Annons
Handelsbanken i Östergötland

Här spelar flickor och pojkar fotboll på lika villkor

Här spelar flickor och pojkar fotboll på lika villkor
Visa fler