När kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) hävdar att hon och Borgerlig samverkan ärvde ett stort underskott och nu har vänt det till ett överskott, då är det helt enkelt en kraftig förvrängning av verkligheten.
Det kan förefalla onödigt att bemöta hennes påstående. Borgerlig samverkan har spruckit och allt talar för att Sophia Jarl (M) snart avgår. Men rätt ska vara rätt. Den som vill veta hur Norrköping mår ekonomiskt kan läsa kommunens årsredovisning. Mellan åren 2014 till 2021 gick kommunen med ett plus samtliga år. Det varierade mellan drygt 100 miljoner per år och som mest en miljard och lägger vi ihop alla åren blir överskottet cirka fyra miljarder kronor. Det här är pengar som verkligen har behövts för att öka egenfinansieringen av investeringar och för att kommunen ska ha en buffert.
2022 redovisade kommunen ett stort underskott, och det berodde på att kommunens kostnader för Ostlänkens dragning togs det året. Det var ett beslut som alla i kommunfullmäktige var ense om.
På en punkt har Sophia jarl (M) rätt; hon tog över i en svår ekonomisk situation. Räntorna sköt i höjden och inflationen tog fart och med det följde en tillfällig men mycket kraftig ökning av kommunernas pensionskostnader. Det fanns risk för ett stort underskott, men Borgerlig samverkan tryckte på bromsen och det var helt nödvändigt. Dessutom kunde Borgerlig samverkan använda tidigare årens överskott för att dämpa effekterna av inflationen.
Åter igen, rätt ska vara rätt och det är viktigt att bemöta förvrängningar av verkligheten. Dessutom säger nog Sophia Jarls (M) minst sagt nonchalanta hantering av sanningen en del om varför Borgerlig samverkan sprack. En förvrängning blir inte sann bara därför att den upprepas, däremot finns det en risk att upprepningen till slut blir outhärdlig för omgivningen.