Lugn och ro samexisterar inte med bullriga kraftverk

Anna Doggsen skriver att det är "uteslutet" att Doggsencenter kan samexistera med bullrande vindkraftsverk i närheten.

Anna Doggsen skriver att det är "uteslutet" att Doggsencenter kan samexistera med bullrande vindkraftsverk i närheten.

Foto: Widar Andersson

Debatt2021-05-19 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Holmen kommer enligt senaste bud i Folkbladet 12/5 att till hösten lämna in sin ansökan kring att få etablera vindkraft i Klintaberget; ett av de tre områdena med ett reducerat antal turbiner från 30 till gissningsvis 17st som försvaret godkänt. Doggsencenter är ett exempel på dem som dragit nitlott i Holmens vindkraftslotteri och vad blir konsekvenserna för oss om detta blir verklighet? Doggsencenter jobbar med djur och människor. Vi jobbar mot myndigheter, skolor, universitet, försvaret och privata uppdragsgivare. Hundägare från hela landet kommer till oss för vår kompetens samt idyllen och läget på landet. Barn och ungdomar i vår rehab- och behandling får en plats på Doggsen för att andra miljöer varit för påfrestande för dem. Livet här på landet har visat sig ha en snabb, läkande, återhämtande effekt för våra ungdomar och även alla svårt medtagna hundar som placerats här. 

Vi har besökt åtskilliga vindkraftsetableringar, fotat, filmat, gjort bullermätningar, omgivningsanalyser och genom vår hälsogrupp även intervjuat personer som bor nära industriella vindkraftsområden. Kontentan är att människor lider av långdragna störande byggprocesser, en förstörd livsmiljö med begränsningar till omgivningarna, konstanta störningar av buller, ljus och skuggsvep som resulterat i sömnsvårigheter, stress, ångest, fysisk och psykisk ohälsa. Antalet turbiner, avstånd, lägen och höjder var påtagliga påverkansfaktorer där avstånd inom 1-6 kilometer påvisade stora svårigheter. En gemensam nämnare var också svårigheten att flytta på grund av fastigheternas värdeminskningar. Med denna erfarenhet i ryggen vet vi att möjligheterna att driva Doggsencenter vidare med höga vindkraftverk bullrande omkring oss är helt uteslutet.

Holmen förespråkar lättvindigt samexistens med oss berörda men att samexistera bygger på att alla kan existera. Hur ska detta möjliggöras när vårt koncept bygger på lugn, ro och tystnad i naturens läkande omgivningar med våra rid- och hundinterventioner som hjälpmedel i vårt behandlingsarbete? Tiden är snart inne för kommunpolitiker att avgöra vårt framtida öde. Vad ser ni för lösningar för oss?Finns det en ambition till lösning? Doggsencenter ger också energi men av annat slag än Holmen, en mänsklig energi som gjort livet värt att leva för många som varit hos oss.Vi familjen Doggsen, vår personal, våra ungdomar, våra kunder och våra uppdragsgivare vill att Doggsencenter ska kunna leva vidare. 

Hugo Andersson (C) kommunalråd i Finspång är en av de kommunpolitiker i Finspång och Norrköping som till hösten kan komma att säga ja eller nej till vindkraft.
Hugo Andersson (C) kommunalråd i Finspång är en av de kommunpolitiker i Finspång och Norrköping som till hösten kan komma att säga ja eller nej till vindkraft.