Loven är inte så lätta och sköna för alla barn

Skolan är och ska vara ett tryggt ställe. Tydliga rutiner och vägen till kunskap som lägger grunden till ett bra vuxenliv.

Debatt 5 augusti 2022 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Träffa kompisar.  Skolmaten innebär i alla fall en rejält lagad måltid fem dagar i veckan. Men på sommarlovet är skolorna stängda. Då behövs lite extra insatser på andra områden. Från kommunernas sida är det viktigt att det erbjuds sommarlovsaktiviteter. Förra året fick i alla fall Söderköping ett extrabidrag från staten. I år kom beskedet (i slutet av maj) att det blir inget bidrag i år. Det vore bra om myndigheter hade lite längre framförhållning. 

Regionen satsar på billigare bussbiljetter för unga och jag såg att någon kommun till och med erbjuder fria biljetter för att krympa avståndet mellan aktiviteter och den egna hemmiljön. Badplatser och vandringsleder har anpassats för bättre tillgänglighet och många utflyktsmål i naturen har under pandemin blivit mer välbesökta än någonsin tidigare. Det gäller bara att vi inte glömmer bort att det finns en del barn som behöver extra omtanke för att de ska få ta del av dessa somriga aktiviteter och hitta sina sociala sammanhang när skolan är stängd. 


Vi liberaler, både kommunalt och regionalt, vill att alla barn ska ha ett bra sommarlov. Vi tycker att det ska satsas mera på aktiviteter som är tillgängliga för alla. På det området gör föreningslivet och ideella organisationer viktiga insatser just under sommarlovet. Jag vet att funktionsrättsorganisationerna och föreningslivet redan gör mycket. Dessa organisationers arbete för barn och unga kan inte värderas högt nog. Utan deras insatser (oftast helt ideella) skulle det bli fattigt. 

 

Våra förslag:
Många och kostnadsfria aktiviteter på fritidsgårdarna och med välutbildad personal. Fritidsgårdar som håller öppet hela sommaren.
Stötta föreningslivet och de ideella organisationerna så de kan göra ännu mera. Liberalerna vill gärna att det skapas ökad samverkan och fler uppdrag mellan ideella organisationer, regionen och de enskilda kommunerna. 


Stötta föräldrar som har det kämpigt. Till det krävs både engagemang och ekonomiska resurser. Det är ett bra exempel på offentliga uppdrag och samverkan med civilsamhället som vi Liberalerna vill se mer av.  Så låt oss nu alla hjälpas åt, både som politiker och föreningsmänniskor men också som grannar och vanliga medmänniskor så att alla barn kan glädjas över de veckor som är kvar av årets sommarlov och se fram mot de kommande åren!

 

 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Region Östergötland: Valet 22

Debatt: För den östgötska vårdens skull - klipp banden till S

För den östgötska vårdens skull - klipp banden till S

Debatt: Hon måste sova med låst sovrumsdörr

Hon måste sova med låst sovrumsdörr

Barnens villkor är hjärtefrågan för Elvira Wibeck (KD)

Barnens villkor är hjärtefrågan för Elvira Wibeck (KD)
Läs mer!

KD startar bondeförbund – vill "fylla luckan" efter C

KD startar bondeförbund – vill "fylla luckan" efter C

Debatt: Därför vill vi stärka vårdcentralerna i Östergötland

Därför vill vi stärka vårdcentralerna i Östergötland

"Det här är ju som ett slags muta för förstörd miljö"

"Det här är ju som ett slags muta för förstörd miljö"

"Makt är inte fult men med följer ett ansvar"

"Makt är inte fult men med följer ett ansvar"

Vattenskoter kräver förarbevis

Vattenskoter kräver förarbevis
Visa fler