Löner, karriärvägar och hållbar arbetsmiljö

I morgon den 15 april är det biomedicinska analytikerdagen, vilket firas av vårdpersonal världen över.

Emma Klingvall är avdelningsordförande för Vårdförbundet i Östergötland  och även ledamot i förbundsstyrelsen.

Emma Klingvall är avdelningsordförande för Vårdförbundet i Östergötland och även ledamot i förbundsstyrelsen.

Foto: Privat

Debatt2023-04-14 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är en yrkesgrupp som ofta verkar bakom kulisserna i vården och blivit mer kända för allmänheten under pandemin, då det var vi som analyserade covidtesterna. 

20 av 21 regioner rapporterar till Socialstyrelsen att de har brist på yrkesgruppen. Vad händer om den offentligt finansierade vården dräneras på biomedicinska analytiker? 

Det kommer drabba invånarna i Region Östergötland i form av längre väntetider.  Det kan också leda till sämre kvalitet på analys och diagnostik, eftersom arbetsgivarna tar in personal som inte är legitimerade biomedicinska analytiker.

 Vi uppmanar Region Östergötland att: 

  • Verka för ett mer hållbart yrkesliv. 36 procent av de biomedicinska analytikerna arbetar deltid, visar Vårdförbundets arbetsmiljörapport. Men om arbetsmiljön var sundare så att alla fick förutsättningar att kunna arbeta heltid skulle det motsvara hela 470 fler biomedicinska analytiker i landet.  
     
  • Erbjuda konkurrenskraftig löneutveckling. Region Östergötland bör visa att de menar allvar med att lösa bristen på rätt kompetens genom att satsa på ”särskilt yrkesskickliga” över tid. 
     
  • Öppna fler karriärvägar. Lönen är dock inte allt, att kunna utvecklas inom regionen är också viktigt. Det kan handla om att avancera till chef, få en specialistutbildning eller om att forska.  Med våra förslag kan vi framtidssäkra regionens laboratorieverksamhet och diagnostik på sikt. Till dess bör vi uppmärksamma Sveriges alla biomedicinska analytiker på deras dag – tack för att ni finns!