Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lokala värdekedjor allt mer konkurrenskraftiga

Varför för ska det industriella Norden utsätta sig för ökad risk med osäkra leveranser om det några 100 meter bort ligger ett företag med god kompetens och som kan erbjuda precis det som saknas? Varför utsätta sig för nya risker att gå runt jorden och leta efter någon potentiell part?

Finspång är en del av föreningen Svenska industrikommuner vars rådgivare Nygårds och Asplund medverkar på debattsidan idag.

Finspång är en del av föreningen Svenska industrikommuner vars rådgivare Nygårds och Asplund medverkar på debattsidan idag.

Foto: Magnus Johansson

Debatt2020-09-30 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tungviktare i det nordiska näringslivet ser i kölvattnet på pandemin att det finns ett stort behov av att skapa mer av regionala leveranskedjor. Marcus Wallenberg har varit tydlig om att de ”nuvarande leveranskedjorna har fått sig stopp och törnar”. 

I klartext innebär det nya industriella landskapet att krav nu ställs på närmare lokalt och regionalt samarbete där de stora avstånden till otrygga och politiskt instabila leveranskedjor väljs bort. Kulturkrockar, icke-rationella besluts-­ processer och korruption kan bli dyrbara erfarenheter. Vad vill t ex Huawei och vem styr vem?

Via stärkandet av lokala värdekedjor underlättas byggandet av ett mer robust och säkert leveranssystem. Den viktiga tilliten finns där också.

Låt oss ta det stora klustret av företag – 7.000  till antalet – i  Gnosjöregionen. Här har olika lokala kompetenser steg för steg vuxit ihop och ligger vägg i vägg i ett klusterliknande ekoklimat. Den ena maskinparken är den andres reservutgång. I ett sådant ekoklimat blir summan av de lokala nätverken en komplex värdekedja som växer till en betydande konkurrenskraft. Decennielånga managementerfarenheter ackumuleras och ger utrymme för nya investeringar i kompetens, produkter, exportmarknad och en yrkesstolthet hos operatörer och många andra yrkesgrupper. Allt detta kan dessutom skapa ett vinnande självförtroende.

Även om Gnosjö-klustret är ett av de största i Norden så kan vi notera att det finns många andra som presterat goda lokala värdekedjor. Vi kan se hur en rad industriella platser har lyckats bygga upp – och fortsätter att bygga upp –  konkurrenskraftiga ekosystem, t ex Götene (livsmedel), Västerås (elektroteknik), Kista/Stockholm (IT), Linköping (bildhantering), Göteborg/Södertälje (fordon) och i framväxt Skellefteå (energilagring) och Skövde (spelindustri). Och varför kan vi inte lägga till nya miljörelevanta kluster i t ex stålproduktionens Luleå, Borlänge och Oxelösund? Och vilken plats hårdsatsar på att utveckla nya värdekedjor för digitala tjänster? Listan kan göras lång. 

När nu Marcus Wallenberg talar om att lokala och regionala värdekedjor kan skapa ett nytt industriklimat med nya förutsättningar i kölvattnet på pandemier och många andra osäkerhetsfaktorer så ger det ytterligare bränsle i debatten kring ”Omstart Sverige”. Kan vi dessutom förena omstarten av Sverige med extra ambitioner kring hållbara industriella investeringar, med mycket av ingenjörskraft, skapar vi värdekedjor som adderar konkurrenskraft.  

Varför för ska det industriella Norden utsätta sig för ökad risk med osäkra leveranser om det några 100 meter bort ligger ett företag med god kompetens och som kan erbjuda precis det som saknas? Varför utsätta sig för nya risker att gå runt jorden och leta efter någon potentiell part? Priset kan bli högt i många avseenden när någon av värdekedjans långa och okontrollerbara länkar uppenbarligen kan brista. 

Tänk om pandemins långsiktiga betydelse kan bli just detta att Sverige och Norden upptäcker att det vi redan har – med skyhög ranking av den viktiga tillitsfaktorn – faktiskt ger oss goda förutsättningar att stärka våra industriella kluster. Den lokala och regionala värdekedjan kan därmed stabiliseras. Den kan också skapa mängder med nya arbetstillfällen.

Det går naturligtvis inte för vår industri att bli provinsiell. Det kommer även i framtiden att finnas många områden där ett globalt perspektiv är det avgjort mest effektiva och det solklart mest värdeskapande. Men med en industri som kan ändra balansen mellan regionala och globala värdekedjor, till förmån för det förra, kan en ökad styrkeposition i förhandlingarna med omvärldens industrier skapa stora mervärden i vår del av världen. 

En effektivare samverkan mellan staten, regionerna och näringslivet för att främja regionala värdekedjor kan ge en kraftig stimulans av sysselsättning och tillväxt. Verktygen känner vi sedan tidigare; utveckling av infrastrukturen, fokus på hållbara investeringar, stimulans av innovationer och entreprenörskap. För en effektiv ”Omstart Sverige” är denna betoning av lokala/regionala insatser för stärkande av våra egna värdekedjor avgörande. 

Karta: Finspång