Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Livsvillkor och framtidstro

Vården. Kaisa Karro skriver om satsningar på medarbetarna inom sjukvården i Östergötland.

Vården. Kaisa Karro skriver om satsningar på medarbetarna inom sjukvården i Östergötland.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2017-05-30 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De kommande tio åren behöver över en halv miljon nya medarbetare rekryteras till olika vård- och omsorgsyrken. Region Östergötland är en av de arbetsgivare som kommer att behöva många nya medarbetare. Anledningen är att antalet äldre som behöver välfärdstjänster ökar samtidigt som många medarbetare går i pension.

Vi ser stora utmaningar inför framtiden och vi måste agera nu om vi ska klara av att ha medarbetare som tar hand om våra sjuka och äldre i framtiden. SKL och Kommunal nu kommit överens om ett antal insatser som ska underlätta arbetet. Det handlar om att tydligare få en definition på vad olika yrkeskategorier har för kompetens men också att på allvar reda ut vad ett vårdbiträde kan och gör. En annan insats handlar om utbildning, både att utbilda fler i yrket men också att vidareutbilda de som redan finns i organisationen.

Uppgörelsen mellan SKL och Kommunal underlättar vårt arbete att hitta fler nya medarbetare i Östergötland. Att utveckla undersköterskans roll är en mycket prioriterad fråga för oss, och mer fler karriärvägar för undersköterskor får vi också större möjligheter att bemanna upp där vi saknar kompetens.

Nu kommer vi att arbeta för att få en tydlig modell för yrkesutveckling där de olika nivåerna vårdbiträde, undersköterska och undersköterska med specialistutbildning definieras och dessutom få ett nationellt reglerat utbildningsinnehåll.

En annan insats vi vill införa är en valideringsmodell. Vårdbiträdenas och undersköterskornas kunskap ska valideras mot de kurserna i vård- och omsorgsprogrammet för respektive yrke. Utbildning är en färskvara som hela tiden måste förnyas i samma takt som forskning och utveckling går framåt. Genom vidareutbildning och andra former av kompetenshöjning kan vi möta de utmaningar som finns i framtiden. Det är också viktigt att det tillkommer fler utbildningsplatser med specialistinriktning för undersköterskor på Yrkeshögskolan.

Våra medarbetare är nyckeln till att säkra en högkvalitativ och tillgänglig vård inför framtiden. Arbetsmiljön måste bli bättre så våra medarbetare trivs på jobbet och vill stanna och utvecklas. För att lösa den mest akuta situationen med vårdplatser i sommar kommer vi också att ge förmåner till de medarbetare som kan tänka sig att flytta sin semester något eller för de som kan tänka sig arbeta lite extra. För oss är det viktigt att våra medarbetare trivs på sitt jobb och att de känner att arbetet de lägger ner är meningsfullt och utvecklande.

Vi står inför många framtida utmaningar, men genom en rad insatser vill vi förebygga så många av dem som vi kan. Alla ska ges möjlighet till goda livsvillkor och framtidstro, både patienter och medarbetare.

Läs mer om