Då kan du säga: Jag var med och utrotade livmodershalscancer

Är du kvinna mellan 25 och 30 år? Jag har något viktigt att säga till dig. Något som kommer hjälpa dig, men också kvinnor i din närhet.

Matilda Ekeblad är ledamot för Moderaterna i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland.

Matilda Ekeblad är ledamot för Moderaterna i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland.

Foto: Fredrik Sandberg

Debatt2024-09-08 09:46
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vet att du förmodligen har väldigt fullt upp med att leva ditt liv, här och nu. Det mesta kanske främst kretsar kring familj, vänner, studier eller jobb? Egentligen precis som det ska vara. Jag är 28 år och är själv där. Men i den här artikeln vill jag lyfta något annat, något svårare – men som vi tillsammans faktiskt kan bli av med.

Visste du att livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor mellan 20 och 49 år? Men att Sverige kan bli först i världen att utrota livmoderhalscancer genom vaccination? Tack vare forskningen går det idag att vaccinera mot HPV, det virus som orsakar sjukdomen. Nu siktar därför Sverige, som första land i världen, på att utrota livmoderhalscancer redan till år 2027.

Just nu kan du som kvinna född mellan 1994-1999 genom en studie vaccinera dig kostnadsfritt mot HPV. Du skyddar dig själv och bidrar samtidigt till att utrota livmoderhalscancer i Sverige. Om 70 procent av kvinnorna i den här åldersgruppen vaccinerar sig innan årets slut bedömer forskarna att flockimmunitet kan uppnås och livmoderhalscancer kan vara utrotat redan år 2027. Häftigt va?

På riksnivå har närmare 40 procent av kvinnorna födda 1994-99 hittills vaccinerat sig. I Östergötland ligger andelen på dryga 35 procent, vi måste alltså steppa upp. Det är varken svårt eller komplicerat, du kan enkelt boka din tid via 1177.se.

Det är lätt att tänka att det inte drabbar just dig, men varför ta risken? Genom att vaccinera dig tar du kontroll över din egen hälsa och visar att du bryr dig om din framtid. Låt inte rädslor eller osäkerhet stoppa dig – ta steget och vaccinera dig mot HPV. Det är en investering i din hälsa som du inte kommer att ångra, dessutom kan du säga – jag var med och utrotade livmoderhalscancer.