Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Liv fulla av matematik

Matte överallt. Dagens skribent minns sin egen barndoms matematikundervisning. Kopplingen till verkliga förhållanden i vanliga livet var central.

Matte överallt. Dagens skribent minns sin egen barndoms matematikundervisning. Kopplingen till verkliga förhållanden i vanliga livet var central.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2016-12-19 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu ska de svenska matematikeleverna lyftas ur det okunnighetsträsk där många har svårt att hålla sig flytande. Hur det nu ska gå till när det inte ens nu finns behöriga och/eller kompetenta lärare inom detta område? Men eftersom den senaste Pisarapporten visat att det i vart fall inte går bakåt så finns det gott hopp om att behålla vår plats i slutet av listan.

Jag tänker med visst vemod på min barndoms matteundervisning. Hur vi redan i späda år fick lösa problem för A, B och C (och i avancerade fall även för D) som idogt ägnade sig åt att gräva diken, sälja potatis och ägg till varandra (utan certifierade kassaregister), låna ut pengar till varandra till skälig eller oskälig ränta, när de inte sprang ikapp, simmade motströms eller travade ved.

Min barndoms A, B och C var sannerligen inga mönster av jämställdhet utan mer som Storklas och Lillklas; tanken var väl att de skulle ge oss kunskaper som skulle göra oss livsdugliga. Som medvetna konsumenter kunde vi sedan räkna ut jämförpriser på potatis och ägg inse att det gav mer pengar och fritid om man grävde dikena snabbt, att man skulle låna pengar där det var fördelaktigast och träna sin kropp så att man kunde springa fort och simma motströms och få bra placeringar i diverse sportaktiviteter.

Sedan blev det dessvärre svårare. I gymnasiet skulle man föreställa sig en serie som var oändlig - det vill säga aldrig tar slut och man skulle kunna räkna ut volymen på kilar av stympade koner. Fast om man omsätter det i praktiken; om man köper en trisslott i veckan i ett oändligt antal veckor, hur stor är då chansen att vinna? Eller om du ska skära en bröllopstårta bakad i fem våningar; vilken vinkel ska du ha på tårtkniven på plan två för att det ska bli lika mycket tårta med en vinkel på X grader på plan 3?

För att inte tala om när man ska ta lån till bil eller hus, köpa på avbetalning (vilket man inte ska om man inte kan räkna), kolla vad räntan kostar, växla pengar på utlandsresor. Hela livet är fullt av matematik och det gäller att vara uträknad för annars blir man snart uträknad.