Lisa är en av många förebilder inom paraidrotten

Många sommarlovslediga barn och ungdomar tillbringar just nu dagarna i vattnet eller på fotbollsplanen med drömmar om att bli nästa Sarah, Kosse eller Zlatan.

Bowlingförbundet vill göra mer för att vara en sport för alla barn och ungdomar.

Bowlingförbundet vill göra mer för att vara en sport för alla barn och ungdomar.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Debatt2023-08-02 08:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För barn med funktionsnedsättning ser drömmarna precis likadana ut. Men trösklarna är betydligt högre. Föreningsidrotten erbjuder en gemenskap som kan vara livsnödvändig, särskilt för den som tidigare haft svårt att hitta sin plats. Ett exempel på det är bowlaren Lisa Nordström Green som vann tre guld vid Special Olympics World Games i Berlin. Hon har själv berättat att idrotten under år av mobbing räddade henne från självmordstankar och gav henne en plats där hon kunde vara sig själv. Lisa är en av många förebilder inom para-idrotten som kan inspirera fler barn och unga med funktionsnedsättning till att börja idrotta.

Inte minst krävs självrannsakan hos oss inom föreningsidrotten. Finns kunniga och engagerade ledare på plats när personer med funktionsnedsättning vill prova en ny idrott? Kan vi låna ut utrustning till den som inte vet om hen vill satsa än? Kan vi anpassa hallar och idrottsplatser så att de är trygga för alla? 

Svenska Bowlingförbundet är precis som många andra idrottsförbund långt ifrån perfekta när det gäller att locka och behålla personer med funktionsnedsättning i vår sport. Förra året tog vi dock ett stort kliv när vi anställde en verksamhetsutvecklare inom parabowling och i år har vi för första gången tagit ut ett Team Sweden Para som får extra stöttning i sitt idrottande. Vi hoppas att det ska inspirera fler att göra likadant. Tillsammans höjer vi parasportens status.