Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Lilla Hjärtat" borde ha sluppit drogerna

Socialförvaltningen i Norrköping hade övertygat en lägre domstol – förvaltningsrätten – om att föräldrarnas krav att ta över vårdnaden inte kunde godtas.

Utanför porten till huset där den lilla flickan hittades död skapades snabbt ett sorgealtare.

Utanför porten till huset där den lilla flickan hittades död skapades snabbt ett sorgealtare.

Foto: Carolina Nilsson

Debatt2020-03-19 09:59
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det bästa för henne var att inte lämna de fosterföräldrar där hon bott sedan hon föddes.

Men sedan avgjorde Kammarrätten i Jönköping saken. Flickan – ”Lilla Hjärtat” – flyttades till biologiska föräldrar. Där tog narkotikan hennes liv. Hon fyllde aldrig fyra. 

På nyhetsplats i flera  tidningar belystes tydligt de båda kärnpunkterna, men ändå tassas det i debatten tyst kring dessa. Den ena är hur berusningskemikalierna ofta blir förödande för barns hemmiljö, trygghet och hälsa. Den andra är att just detta kan väga så lätt i en del rättssalar, som hos kammarrätten i Jönköping.

Det finns sedan 2015 ett utarbetat lagförslag om större vikt för barnets bästa i bland annat mål om att avbryta fosterhemsplacering och flytta barn till biologiska föräldrar. Förslaget medföljde i en mycket stor utredning som 2012 tillsattes av Reinfeldtregeringen och till stor del handlade om regelverk för tvångsvård vid bland annat statliga ungdomshem. Ansvarigt statsråd 2012 var nuvarande landshövdingen Maria Larsson, från KD, sådant detta parti var före de senaste årens drastiska högergir.

Förslaget ser onekligen klokt ut, frågan är om det är tillräckligt skarpt för att verkligen rå på sådana jurister som tar alltför lätt på vad barn utsätts för i hem där berusningskemikalierna – från etanol över tetrahydrocannabinol till fentanyl – präglar tillvaron.

Nuvarande lagstiftning hindrade inte förvaltningsrätten döma så att det hade räddat treåringens liv. Kammarrätten hade kunnat göra detsamma. Att paragrafer som är tydligare, utan att innehålla klartext om narkotika och alkohol, hade gett en annan dom än den som fälldes av Jönköpingsjuristerna är tänkbart. Säkert är det inte alls.

Jag har läst inlägg från partiledningsnivå, från sådana motpoler som Ulf Kristersson (M) och Anders W Jonsson (C), där narkotikans avgörande betydelse i Norrköpingsfallet inte nämnts med ett ord av Anders W Jonsson och med bara ett enstaka ord av Ulf Kristersson. 

De är inte ensamma – det finns på fler håll en utbredd ovilja att vara obekvämt tydlig gentemot berusningskemikaliernas lättstötta vänner och lobbyister.

När lagskärpningen kommer bör det stå, i en lagtext juristerna inte kan prata bort, att farorna med hemförhållanden präglade av narkotika och alkohol hör till det som särskilt ska beaktas vid beslut i vårdnadsärenden och om fosterhemsplaceringar.

Karta: Kammarrätten i Jönköping