Lätt att förstå att Ryssland sätter ner foten mot Nato

Hur ska vi då tänka säkerhetspolitiskt? Ganska enkelt! Vi bestämmer naturligtvis vår politik, men vore det inte så väldigt mycket bättre att ta hänsyn till den andra parten och göra som vid vanlig konflikthantering: analysera, se till allas perspektiv och finna att det ligger något i att hålla en neutral, icke-hotande hållning och inte provocera? I

 Försvarsminister Peter Hultqvist kritiseras av debattören.

Försvarsminister Peter Hultqvist kritiseras av debattören.

Foto: Monica Ranneberg

Debatt2022-01-23 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ryssland har satt ned foten, säger på skarpen ifrån det de försökt visa så länge, nämligen att de känner sig hotade av NATO:s framskjutna positioner vid dess gränser. Det ”försämrade säkerhetspolitiska läget” har sin grund i att väst vägrar ta in och acceptera att rädsla ligger bakom Rysslands agerande i och kring Ukraina. När NATO bjuder in Ukraina till medlemskap känner sig Ryssland hotat. Naturligtvis! Deras flottbas på arrenderad mark (i Krim) faller i fiendens händer. Samma ideologi finns i Ryssland som i väst. Skydda sig med hot om våld, eller i första hand smarta drag. Detta har lett till våldsam upptrappning av retoriken. Ryssland har blivit utsedd till aggressiv fiende. 

Nu har de satt ned foten och förklarat hur de ser på att inte bara Ukraina och Georgien bjuds in till NATO-medlemskap utan att även Sverige och Finland alltmer dragits in i NATO-samarbetet, och de sätter gränsen vid också vårt NATO-medlemskap. Det är kanske inte så smart att kräva något av fria stater men är det förenligt med fredlig samlevnad och god konflikthantering att frånkänna den andra sidan känslor och inte ta in och försöka förstå vad som händer och varför? 

Hur ska vi då tänka säkerhetspolitiskt? Ganska enkelt! Vi bestämmer naturligtvis vår politik, men vore det inte så väldigt mycket bättre att ta hänsyn till den andra parten och göra som vid vanlig konflikthantering: analysera, se till allas perspektiv och finna att det ligger något i att hålla en neutral, icke-hotande hållning och inte provocera? Inte utse fiender, men samtala och erkänna den andras både rätt, behov och status – frihet från rädsla, behov av säkerhet. Det är det de uttrycker när de talar om ”garantier”. Värdlandsavtalet borde rivas upp och sanktionerna tas bort. Helt enkelt hotet från väst upplösas! Tänk nytt!

Vi har en klimatkris. Låt oss samarbeta på den här jorden och inte handla av ”princip” som Peter Hultqvist uttrycker det. Sådana här principer kan leda oss till fullständig katastrof. Utse inte Sverige – eller någon annan plats på jorden – till bombmål i ett meningslöst maktkrig mellan USA och Ryssland!

Debattören visar förståelse för att Ryssland med sin president Vladimir Putin "sääter ner foten" mot USA och Nato.
Debattören visar förståelse för att Ryssland med sin president Vladimir Putin "sääter ner foten" mot USA och Nato.