LĂ„t statschefen sluta som Carl den siste Gustaf!

Kungen Carl den XVI Gustaf borde vara den som avrundar den Àrvda monarkins epok i Sverige. Det skriver ordföranden och vice ordföranden i republikanska föreningen.

Kungen Carl den XVI Gustaf borde vara den som avrundar den Àrvda monarkins epok i Sverige. Det skriver ordföranden och vice ordföranden i republikanska föreningen.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Debatt2023-01-23 09:52
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Med en ”Sverigemiddag” pĂ„ Stockholms för nĂ„gra dagar sedan inledde hovet sitt firande av att det i september Ă€r 50 Ă„r sedan Carl Gustaf Bernadotte blev Sveriges statschef. Han fick vĂ„rt lands högsta offentliga Ă€mbete, men det berodde inte pĂ„ att han utsĂ„gs pĂ„ demokratisk vĂ€g eller ens efter kompetens och duglighet. Den enda anledningen Ă€r att posten som statschef gĂ„r i arv inom en och samma slĂ€kt. I regeringsformen stĂ„r det att ”vid beslut om statliga anstĂ€llningar ska avseende fĂ€stas endast vid sakliga grunder, sĂ„som förtjĂ€nst och skicklighet.” I en demokrati ska inte statliga uppdrag Ă€rvas.

Det Àr inget att fira att Sverige har haft samma icke-valda statschef i 50 Är - i strid med demokratins grundprinciper. I dag inleder ÀndÄ hovet ett firande som kommer att inkludera en PR-turné dÀr statschefen ska besöka samtliga svenska lÀn. Vi önskar att denna kringresande cirkus blir början till slutet för den kvarleva som monarkin utgör.

Förhoppningsvis kommer Ă€nnu fler svenskar nu att inse det orimliga i att ett i övrigt demokratiskt land har en icke-vald statschef pĂ„ det högsta offentliga Ă€mbetet. UppmĂ€rksamhet kring kungahuset har tidigare, i samband med exempelvis bröllop och barnafödsel, vĂ€ckt en ökad debatt om statsskickets grunder. Det har bidragit till att stödet för monarkin har minskat och antalet organiserade republikaner har ökat. Årets firande bör fĂ„ motsvarande effekt.

Med all sannolikhet Àr Carl Gustaf Bernadotte medveten om de demokratiska problemen med monarkin och Àven om sin egen svaga popularitet. Vi ser hÀr en öppning för ett nytt statsskick för Sverige i tiden. Om Carl Gustaf Bernadotte abdikerar och fÄr med sig sin familj kommer han att bli historisk. Kungar och drottningar hör inte hemma i ett modernt samhÀlle, men dÀremot i historieböckerna. DÀr kan han i framtiden bli ihÄgkommen som Carl den siste Gustaf, ett historiskt namn som lÀmpar sig oavsett om han sjÀlv vÀljer att stiga ner frÄn tronen eller om vi inför republik pÄ demokratisk vÀg.

Införandet av republik i Sverige kommer att innebÀra en mÀngd positiva förÀndringar. HÀr Àr fyra exempel:

För det första kommer demokratin att fullbordas. För drygt hundra Ă„r sedan pĂ„gick Ă€nnu kampen för allmĂ€n och lika röstrĂ€tt, och i den traditionen fortsĂ€tter vi arbetet för republik. Vi anser att inga offentliga Ă€mbeten ska gĂ„ i arv. I Republiken Sverige kommer grundlagens skrivelse om att ”all offentlig makt i Sverige utgĂ„r frĂ„n folket” Ă€ntligen att bli verklighet.

För det andra kommer vi att uppnÄ jÀmlikhet inför lagen. Det blir ingen sÀrbehandling av en grupp medborgare bara för att de rÄkade födas inom en utvald familj. I dag har den som fÄtt Àrva tronen straffrihet utom i civilrÀttsliga frÄgor, samtidigt som hela kungafamiljen enligt grundlagen saknar religionsfrihet.

För det tredje blir samhÀllet mer modernt och rakryggat. I en monarki frodas fjÀsk och personkult kring kungligheterna. Grundidén med nuvarande statsskick Àr ju att monarken Àr satt över alla andra mÀnniskor.

För det fjÀrde blir Sverige trovÀrdigare internationellt. Dagens statschef har inget politiskt mandat att lyfta frÄgor om demokrati och mÀnskliga rÀttigheter nÀr han genomför statsbesök. Han kan bara utvÀxla trevligheter, Àven nÀr han möter en diktator i Brunei eller i Saudiarabien. Ska vi svenskar ta demokrati pÄ allvar och stÀrka Sveriges roll som internationell förebild Àr det republik som gÀller.

Det finns mÄnga goda anledningar att göra den nuvarande statschefen till Carl den siste Gustaf!