Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lars Stjernkvists svaga ledarskap

Ett framgångsrikt ledarskap för en kommun handlar till stor del om att förstå vikten av att var en attraktiv arbetsgivare.

Sophia Jarl är kritisk till hur Socialdemokraterna och Lars Stjernkvist axlar ledarskapet i Norrköping.

Sophia Jarl är kritisk till hur Socialdemokraterna och Lars Stjernkvist axlar ledarskapet i Norrköping.

Foto: Henrik Jonsson

Debatt2018-08-14 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norrköpings kommun har en politiskt styrd personalpolitik just för att det ytterst är politiken som är ansvarig inför väljarna. Grunden till att vara en sådan arbetsgivare läggs genom ett tydligt politiskt ledarskap. Jag vill påstå att (S) i allmänhet och Lars Stjernkvist (S) i synnerhet visar att svagt ledarskap när det kommer till kommunens personalpolitik. Jag baserar detta på att nuvarande arbetsmiljö präglas av toppstyrning och en oförmåga att lyssna på medarbetarna.

1/ Toppstyrning. Det finns ett flertal exempel på hur både kommunens verksamheter och de kommunala bolagen toppstyrs genom centrala direktiv. Jag tror på att ansvar och befogenhet måste gå hand i hand. Därför är det djupt olyckligt att exempelvis rektorer bakbinds i sitt uppdrag att rekrytera behöriga lärare genom rigida ramar för lön och andra förmåner. Det är lika olyckligt att de kommunala bolagen numera inte tillåts att vara helt självständiga i rekryteringar av medarbetare.

Kompetenta chefer med tydliga uppdrag och krav på uppföljning ska kunna sätta individuella löner eller ge medarbetare villkor som bättre överensstämmer med privata arbetsgivare.

2/ Oförmåga att lyssna på medarbetare. En kommuns svagaste länk är när medarbetare inte mår bra och varnar för undermåliga arbetsförhållanden. Under de senaste mandatperioderna har vi bland annat fått ta del av hur hemtjänstens personal upprepade gånger skrivit insändare om en ohållbar arbetsmiljö. Även lärare har kallat politiker till möten för att de inte längre upplever att de klarar att nå upp till skollagens lägsta krav på grund av fel förutsättningar från kommunen. Lyhördheten från (S), som bär det yttersta politiska personalansvaret, till personalens engagemang har varit i stort sett obefintlig.

Jag menar att kommunens medarbetare är politikens viktigaste verktyg för att nå uppsatta mål. Jag vill därför se att fler beslut som berör personalen ska kunna fattas ute på enheterna. De centrala delarna av organisationen ska arbeta med uppföljning och utvärdering av de politiska målen. Då kommer medarbetarna att få ett större inflytande och de som är chefer kommer kunna vara ledare på riktigt. Jag är övertygad om att detta leder till fler nöjda medarbetare och därmed fler nöjda medborgare i Norrköping.