Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kvartetten är lika transparent som en betongvägg

Florian Aranda (SD)

Florian Aranda (SD)

Foto: Calle Slättengren

Debatt2020-09-16 09:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna döljer Norrköpings kommuns sparkrav bakom demografin. Detta kan jag konstatera efter debatter i kommunfullmäktige om hur den demografiska utvecklingen påverkar kommunens ekonomi.

Olle Vikmång (S) (ordförande i vård- och omsorgsnämnden) påstod följande i en lokaltidning (hösten 2019), i samband med nedläggningen av äldreboendet på Timmermannen: ”Vi har ett läge i Norrköping där vi får fler äldre och fler yngre, medan de som finansierar verksamheten, de som jobbar blir färre. Tyvärr är kostnaderna högre än intäkterna.” Jag blev nyfiken på hur den demografiska situationen påverkar kommunens ekonomi. Det skulle jag ta reda på genom att skriva interpellationer med frågor till Vikmång och till kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Utifrån de svar som jag har fått, kan jag konstatera att antal yngre (mellan 1 och 19 år) har varit praktiskt taget konstant de sista sju åren, i förhållande till folkmängden. Det är samma sak med de som är arbetsföra (mellan 20 och 64 år). Medan antal äldre i behov av omsorg har minskat lite de senaste åren och motsvarar en väldigt liten del av Norrköpings hela befolkningen.

Detta innebär att den demografiska situationen, 2019, var stabil och att åldersgrupperna var väl balanserade. Därför var det felaktigt av Olle Vikmång att skylla på demografin för att legitimera sparkraven. 

I stället för att erkänna misstaget, påstod Olle Wikmång och Stjernkvist att Vikmångs uttalande handlade om den framtida demografiska situationen. De menar att nedläggningen av äldreboendet beror på prognoser som har gjorts om den framtida demografiska utvecklingen i Sverige. Det tolkar jag som en bortförklaring som omöjliggjorde en seriös debatt.

På min fråga om hur och hur mycket dessa åldersgrupper bidrog till och belastade kommunens ekonomi och om hur dessa intäkter/kostnader hade utvecklats de senaste åren, fick jag inget svar.

Det som S lyckades med är att undvika diskutera den viktiga följdfrågan som är: Om demografin inte är orsaken till Norrköpings kommuns dåliga ekonomi, vad är då den riktiga orsaken? 

Transparens är mycket viktigt i en parlamentarisk demokrati, så att bland annat oppositionen kan komma med alternativa förslag som är förankrade i verkligheten.

Debatten i fullmäktige och Lars Stjernkvists sätt att svara på mina interpellationer visar att socialdemokraternas och Kvartettens politik för att styra Norrköpings kommun, är lika transparent som en betongvägg.