Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Krögare och kroggäster har makten i sin hand

Våren gör äntligen entré i vår vackra stad och solens värmande strålar bidrar till hopp och glädje i en annars dyster omvärld.

Maria Sayeler är ordförande för Byggnads- och miljönämnden i Norrköping. Hon påminner om att rekommendationer om smittspridning ska följas. Annars kommer förbuden.

Maria Sayeler är ordförande för Byggnads- och miljönämnden i Norrköping. Hon påminner om att rekommendationer om smittspridning ska följas. Annars kommer förbuden.

Foto: Henrik Jonsson

Debatt2020-04-20 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter en lång tid av restriktioner och distans från socialt umgänge är lusten förstås stor att umgås och träffa saknade vänner. Många vill stötta sina lokala näringsutövare och lyssnar samtidigt lydigt på myndigheternas uppmaningar att inte umgås inomhus. Då erbjuds stadens många uteserveringar som alternativ. 

Jag är stolt över den väg Sverige har valt att tackla den pågående viruskrisen- genom skarpa rekommendationer och uppmaningar om visad hänsyn och sunt förnuft.

Den senaste tiden har emellertid flera orosyttringar inkommit om överfulla uteserveringar där gäster knappast ges möjlighet att upprätthålla den distans som krävs för att minska riskerna för smittspridning. 

Samhällsbyggnadskontoret har uppmanat samtliga näringsutövare inom Norrköpings kommun att upprätthålla myndigheternas rekommendationer.

Regionen och smittskyddsläkaren har befogenhet att stänga restauranger. Enligt förslag från SKR, Sveriges kommuner och Regioner, ska kommunerna vara regionerna behjälpliga i det arbetet. Det föreslås även att Länsstyrelsen ska samordna detta arbete. 

Under våren kommer Byggnads- och miljöskyddsnämnden att fortsätta med riktad information till verksamhetsutövarna och, vid behov, uppmana till eventuella förändringar för att upprätthålla myndigheternas rekommendationer.  I det fall nödvändiga åtgärder då inte vidtas kommer Byggnads- och miljöskyddsnämnden att utföra tillsyn på uteserveringar i dialog med smittskyddsläkare inom regionen, för att hjälpa branschen att upprätthålla de angivna rekommendationerna. Detta är ett viktigt beslut för att hjälpa våra verksamhetsutövare från rena förbud och lagar som inte gynnar någon part.  

I en tid då delar av restaurangbranschen sliter för sin överlevnad måste näringsidkare och gäster ta ett gemensamt ansvar för att motverka beslut som leder till total nedstängning av verksamheterna. Det är verksamhetsutövarens ansvar att motverka överfulla uteserveringar och se till att utrymmet mellan gästerna är tillräckligt för att minimera spridning av smitta. Gästerna själva kan bidra med att efterfråga ett sådant avstånd, och många gäster kan dessutom gynna det lokala fiket eller restaurangen genom att ta med hämtfika eller hämtmat. På så vis kan vi minska smittspridningen men fortfarande hålla näringslivet verksamt i en tuff tid.