Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kristen kärlek utan partier

Kyrkoval. Dagens debattörer från POSK vill att svenska kyrkan ska styras utifrån evangeliet om Jesus Kristus och inget annat.

Kyrkoval. Dagens debattörer från POSK vill att svenska kyrkan ska styras utifrån evangeliet om Jesus Kristus och inget annat.

Foto: Lars Pehrson

Debatt2017-08-14 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den tredje söndagen i september är det dags igen, ”det glömda valet”, kyrkovalet. Det är femte gången Svenska kyrkan har val efter att stat och kyrka skildes åt vid millennieskiftet, men det hindrar uppenbart inte många av riksdagspartierna att ställa upp. Maktfullkomligheten är påfallande, man ser möjligheten att ha inflytande även över ett fritt trossamfund, utöver att även styra i kommunfullmäktige och riksdag.

Vi har stor respekt för de politiska partierna i de allmänna valen, och är tacksamma för att medmänniskor är beredda att gå in och ta ansvar för att bygga ett gott samhälle med politiken som redskap. Men dessa partier måste inse att kyrkan inte längre är en del av staten, och därför hålla sig borta som partier. De partimedlemmar som är kyrkotillhöriga är mycket välkomna att gå in i någon av våra partipolitiskt obundna nomineringsgrupper, såsom till exempel POSK.

Årets val i Norrköping innebär dessutom att ytterligare en gräns passeras. Till valet 17 september kandiderar en grupp med rötter i nazism och en med rötter i kommunism. Såvitt vi vet är det ingen av kandidaterna på deras listor som säger sig stå för dessa ideologier, men partiernas mörka historia finns ändå alltid med i bakgrunden och visar sig emellanåt hos andra företrädare. Det är svårt att tänka sig läror som i sin teori och praktik går mer på tvärs med kristendom än dessa, men en kvarstående rest från statskyrkan, vårt valsystem, gör att även dessa grupper känner sig manade att påverka i vilken riktning Svenska kyrkan, ska gå.

Vi inom POSK verkar för att partipolitiseringen av kyrkan ska brytas. Detta ska ske genom att direktval endast äger rum på lokal nivå och att röstning sker på individer istället för på nomineringsgrupper. För vår del inom POSK kommer kandidaterna från kyrkbänkarna, från körerna, från grupperna med ideellt engagerade, kort och gott från kyrkans inre liv, vilket de därmed känner väl. Vi har olika teologiska inriktningar och olika politiska preferenser i samhällslivet, men förenas i att kyrkan alltid måste utgå från evangeliet om Jesus Kristus, ingenting annat. POSK: s utgångspunkt är att den kristna kärleken skall uttryckas i handling genom hela Svenska kyrkans verksamhet där diakonin ( kyrkans sociala arbete ) intar en särställning.

Om du delar vår vision om stort engagemang för stöd till samhällets utsatta, för ett hållbart samhälle och för vårt klimat, för en kyrka som fortsatt stark samhällsaktör i civilsamhället samt styrning av kyrkan i Kristi efterföljelse och inte av partipolitikens ideologier, är du mycket välkommen att rösta på POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan). Eller varför inte till och med gå med?