Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Krångligt och dyrt för alla

Handikappersättning. Synskadades riksförbund är kritisk mot regeringen - här förkroppsligad av socialminister Annika Strandhäll.

Handikappersättning. Synskadades riksförbund är kritisk mot regeringen - här förkroppsligad av socialminister Annika Strandhäll.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Debatt2018-03-03 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen vill skrota handikappersättningen. Den ska enligt förslaget bytas ut mot en merkostnadsersättning. En enkel princip ska ersättas av ett krångligt system både för oss med en grav synnedsättning/blindhet och för samhället, då det nya förslaget mycket troligt kommer innebära ännu mer byråkrati och dessutom öppna för individuella bedömningar av handläggare på försäkringskassan.

Idag får personer med grav synnedsättning/blindhet ett månadsbidrag för att täcka de extrakostnader som funktionsnedsättningen för med sig. Enligt regeringens förslag måste vi nu istället redovisa våra merkostnader. Att ta bort schablonersättningen skulle slå hårt mot vardagslivet och den personliga integriteten. Ersättning kopplad till diagnos är mycket mer rimligt, enkelt och rättvist, särskilt då det är svårt att precisera de merkostnader vi faktiskt har.

Exempel på merkostnader för mig som gravt synskadad kan vara:

• Dyrare matvaror, eftersom personer med synnedsättning måste handla i den butik där vi kan få personlig service, oavsett priserna.

• Svårare än andra att hitta extrapriser, oavsett om det gäller matvaror eller andra artiklar.

• Ett extra stort slitage på skor och kläder – både på grund av särskilt stor nötning vid användning och på grund av tätare tvättar.

• Kostnader för viss städning och underhåll av hemmet som den som ser inte har.

• Kostnader för gentjänster till vänner och anhöriga som på frivillig basis hjälper till med praktiska saker som har med synnedsättningen att göra.

• Att ibland tvingas betala ledsagarens mat, fika eller entrébiljett vid kultur eller idrottsevenemang.

Vilka merkostnader som Försäkringskassan kommer att godkänna om handikappersättningen skrotas är inte lätt att veta och det skapar en onödig stress hos en redan ekonomiskt utsatt grupp.