Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kött ska vi inte grönmåla

Debatt2018-10-22 09:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tyvärr vill inte svensk köttindustri ställa om till proteinrika växtbaserade produkter. När Köttrådet träffades tidigare i höst var fokuset att skapa en ökad efterfråga på svenskt kött genom att marknadsföra det som klimatsmart. Men att grönmåla svenskt kött löser inte några klimatproblem.

Enligt Naturvårdsverkets rapport "Hållbara konsumtionsmönster" är utsläppen som orsakas av varje svensks matkonsumtion omkring 1,8 ton växthusgaser per år och 75 procent av de utsläppen kommer från kött- och mejerikonsumtion. Om Sverige ska kunna pressa ner de årliga växthusgasutsläppen per person från maten till globalt hållbara 0,3 ton år 2050 krävs att animalier också koldioxidbeskattas.

Rapporten “Åtgärder för en mer klimatvänlig animaliekonsumtion”, från Vetenskapliga Rådet för Hållbar Utveckling, uppmanar regeringen att prioritera en politik som minskar utsläppen av växthusgaser från produktion av animalier i Sverige och som minskar konsumtionen av de animalieprodukter som har mest negativ påverkan på klimatet, miljön och hälsan.

FN:s nya klimat- och livsmedelsrapporter visar att situationen för världens fattigaste människor är akut. Kommunpolitikerna kan bekämpa klimat- och hungerkrisen genom att i den offentliga matupphandlingen prioritera billiga och klimatsmarta baljväxter i stället för dyra och klimatskadliga animalier. Regeringen bör sänka momsen på vegetabilier och utvidga koldioxidskatten så att den även innefattar kött- och mjölkprodukter.