Körkortsbidraget till Bergskas elever ska återinföras

Vi i Vänsterpartiet anser att Finspångs kommun och Finspångs politiker, inklusive vi själva, inte gjort vårt för Finspångs bästa när det gäller Bergska gymnasiet. Därför har vi flera förslag för att stärka Bergska.

Ingrid Westlund är fullmäktigeledamot för Vänsterpartiet i Finspång. Partiet vill att alla elever på Bergska gymnasiet åter ska få få körkortsbidrag av kommunen från år 2024 och framåt.

Ingrid Westlund är fullmäktigeledamot för Vänsterpartiet i Finspång. Partiet vill att alla elever på Bergska gymnasiet åter ska få få körkortsbidrag av kommunen från år 2024 och framåt.

Foto: Widar Andersson

Debatt2023-11-22 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi i Sverige är ensamma om att låta svenska och utländska riskkapitalister använda skattemedel som en i stort sett outsinlig skattkista.  Från 2013 och framåt har Vänsterpartiet i Finspång i flera artiklar varnat för de effekter som skolpengs- och friskolereformen kan innebära nationellt, som lokalt. Vi refererade till ett flertal forskare från olika discipliner.  Flera av dessa har under åren följt utvecklingen och kommit med resultat som visar att marknadsskolan har gett oss bekymmer exempelvis i form av betygsinflation, glädjebetyg, segregerade skolmiljöer och hisnande kostnader för marknadsföring. Till detta kan läggas exempel på hur kommunala gymnasier tvingats kasta in handduken.

Jonas Vlachos (2022), nationalekonom och forskare, beskriver hur marknadskrafterna gör ”att den inbyggda konflikten mellan individens intresse och allmänna intresset tenderar att gynna individen snarare än samhällets bästa”. 

Låt oss ta den tanken till Finspång! Vänsterpartiet anser att Finspångs kommun och Finspångs politiker, inklusive vi själva, inte gjort vårt för Finspångs bästa när det gäller Bergska gymnasiet. Därför har vi i vårt förslag till budget för 2024 föreslagit att körkortsbidraget till eleverna återinförs. Något som också framfördes av näringslivsrepresentanter på Näringslivsdagen i Finspång härförleden. 

Men vi har fler förslag och idéer och vill dra vårt strå till stacken för att mildra effekterna av skolreformer som dränerar skolan på miljardbelopp, och som kommit att slå hårt mot kommunala gymnasier. Inte minst i dessa dagar ser vi hur kommunala gymnasier tar huvudansvaret för att hantera de demografiska svängningarna, samt ansvara för huvuddelen av de elever som behöver komplettera en ofullständig gymnasiebehörighet.

Vänsterpartiet anser att Bergska gymnasiet bidrar till, och i ännu högre grad kan och ska bidra till Finspångs bästa. Därför vill vi att körkortstbidraget till Bergskas samtliga elever återinförs under 2024. Vi har fler förslag. Vi återkommer med dessa i en motion. Vänsterpartiet i Finspång vill ta ansvar för Finspångs kommunala gymnasium i en tid då den svenska skolans rykte är minst sagt skamfilat, men samtidigt en dröm för riskkapitalister.