Konsten att skapa nytt i en anonym förortsmiljö

Det är dags att ta lärdom av de senaste 1000 årens stadsbyggande! Där finns mer inspiration att hämta än om man bara tittar på det som byggts efter 1930.

E/S A Arkitekter AB var en av vinnarna i Upplands Väsby. De står också bakom HSB:s projekt från 2018 i kv Mjölnaren vid Västgötagatan i Norrköping som utan större åthävor återställt stadsmiljön.

E/S A Arkitekter AB var en av vinnarna i Upplands Väsby. De står också bakom HSB:s projekt från 2018 i kv Mjölnaren vid Västgötagatan i Norrköping som utan större åthävor återställt stadsmiljön.

Foto: Upplands Väsby

Debatt2021-05-06 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arkitekturupproret på Internet har steg för steg blivit något av en folkrörelse. De vill ha respekt för det bestående, de vill att ny bebyggelse i äldre miljöer ska passa in och de kan tänka sig att även helt nya miljöer ska kunna byggas som förr!  Nu kräver Göteborgs kommunalråd Jonas Attenius(S) något liknande för både Götaplatsen och Järntorget i Göteborg. I Växjö bubblar ett projekt att bygga nytt i någon sorts 1890-talstil.  

Mest omvälvande är ändå vad om pågår i Upplands Väsby. Oskar Weinmar (M) är ordförande i kommunstyrelsens miljö- och planutskott. Han har med framgång drivit idén att bygga nya kvarter i gamla stilar. Samtidigt jobbar han gärna med Internet och håller örat mot den rälsen. I oktober 2020 utlyste kommunen en markanvisningstävling för området Fyrklövern. Jag var där per Zoom. Tre byggherrar ska få uppföra var sitt kvarter utefter samma gata. Ekonomin är avgjord på förhand. Tävlingen avsåg utformningen. Husen ska se ut som, och kännas som, byggda vid förra sekelskiftet. Stilarna namngavs.

Det var tufft för stadsarkitekten att välja mellan vad hon å ena sidan lärt sig i sin utbildning, att pastischer är omoraliska, och å andra sidan; politikernas krav. Men hon jobbade igenom tävlingsprogrammet noga. Ett avsnitt utvecklar i detalj hur kravet på gammeldags arkitektur kan förenas med plan- och bygglagens krav på att ta hänsyn till omgivningen. Arkitektkåren gick i taket. Det var absolut totalt helt FEL att föreskriva vissa stilar. Att alla arkitekttävlingar de senaste sjuttio åren de facto krävt stilen modernism, det är en bjälke i det egna ögat som kåren inte såg.

Tre förslag vann, ett för varje kvarter.

Kvarter 1: Nya Tider - Eviga Ideal. Byggherre: CA Fastigheter. Arkitekt: Odinviken

undefined
E/S A Arkitekter AB var en av vinnarna i Upplands Väsby. De står också bakom HSB:s projekt från 2018 i kv Mjölnaren vid Västgötagatan i Norrköping som utan större åthävor återställt stadsmiljön.

Kvarter 2: Jazz. Byggherre: Backastad. Arkitekt: E/S-A Arkitekter

undefined
Nya tider

Kvarter 3: Oculus. Byggherre: Nordfeldt Development. Arkitekt: Arkitema

undefined
Oculus

Jag ringde upp Olle Dahlkild på E/S-A arkitekter som ritat förslaget Jazz. De står också bakom nya kvarteret Mjölnaren vid Västgötegatan här i Norrköping, där med Ola Bengtsson som huvudansvarig. Ett fint projekt med bostäder uppe i husen, butiker och serveringar i gatuplanet och en trevlig gård med lekplats. Det passar in utan större åthävor. 

Olle sa att det inte var självklart för honom att delta i Upplands Väsby med tävlingens förutsättning att husen ska upplevas som att de är byggda runt förra sekelskiftet. Han har brottats med den kluvenheten. Sen satte han sig grundligt in i 1920-talsarkitekturen. Studerade byggnader från tiden och ritningar från arkiv.

- Det finns en kontinuitet från 1920-talsklassicismen till det vi ritar idag. Jag är en funktionsinriktad arkitekt som alltid börjar med stadsplan och planer för att se hur vi kan skapa bra bostäder med ljus och luft. Att utveckla de delarna är minst lika viktigt som det synliga uttrycket, sa Olle och fortsatte:

- Politikernas uttalanden om att önskemålen att bygga i äldre stilarter kommer från invånarna själva stämmer knappast. Det var bara 1 330 invånare i kommunen som röstade i tävlingen, så det är rent nys att hänvisa till det. Självklart ska invånarna kunna vara med och tycka till om sin kommun, men det måste ske på andra sätt. Politikerna borde istället stå för att det här är deras egna beslut.Jag ritade alltihopa för hand. Då jag tyckte det var dags att digitalisera sa byggherren nej; kör handritat! Också det slutliga utförandet kommer att ha hantverksinslag. Trädörrar, träfönster, äkta spröjsar och glas som tillverkas i Östeuropa utan det moderna floatglasets perfekta yta, berättade Olle för mig.

Åter till Upplands Väsby. Kommunpolitikern Oskar Weinmar är nöjd med tävlingsresultatet och säger: Det här kommer att bli uppskattade inslag i vårt samhälle! Jag är mer kluven. För mig är det helt rätt att passa in nya hus så att de stämmer med omgivningen. Men vad göra i en anonym förortsmiljö om man vill skapa något nytt och trivsamt? I det här fallet hade varit bäst om de tre kvarteren fått en varierad 1920-talsprägel i stället för att två tar det stora steget tillbaka till 1890. Nu blir det mer en provkollektion. Men även en sån kan vara nåt att ta lärdom av. Det är dags att ta lärdom av de senaste 1000 årens stadsbyggande! Där finns mer inspiration att hämta än om man bara tittar på det som byggts efter 1930.

Karta: Upplands Väsby