Kollektivavtal med slavlika förhållanden

Den 17 mars firade LO-facken i Norrköping kollektivavtalets dag.

Debatt 23 mars 2022 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På en stadsvandring pekade man ut de restauranger som har kollektivavtal. En av restaurangerna var densamma som sattes i blockad av Stockholm LS av SAC för ett år sedan. I Norrköping satte det syndikalistiska facket upp vakter vid ingången. 

Anledningen till blockaden var att en arbetare på restaurangen hade blivit beordrad att jobba sju dagar i veckan, inte fått ut rätt lön och blivit tvingad att sova i ett utrymme som användes som restaurangens förråd. Förrådet krävde man dessutom hyra för. Personen var som tur var medlem i Stockholm LS av SAC, så till slut nådde man en överenskommelse med arbetsköparen. 

Under tiden som detta uppdagades i början av 2021 fanns restaurangen fortfarande kvar i Hotell- och restaurangfackets (HRF) app över restauranger med “Schyssta villkor”. HRF påstod i en kommentar till Arbetaren att de inte hade intresse av att ta bort den. Att restaurangen är med på appen över restauranger med “Schyssta villkor” har alltså inte enbart resulterat i att människor har kunnat gå och äta där med gott samvete, trots slavlika förhållanden bakom kulisserna, utan även att LO tillsammans med sitt ungdomsförbund gör samma miss. 

Det är ju ändå tråkigt att en dag för att uppmärksamma kollektivavtalet kan gå så fel. Vi har flertalet restauranger som förhoppningsvis lever upp till lite högre standard än denna restaurang. Slavlika förhållanden är inget jag vill se, särskilt när de har tecknat kollektivavtal. Utan här får LO stå till svars och svara på om det är något de fortsatt står bakom och vill stötta. 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa