Klimatfrågan värnar svenska företags konkurrenskraft

Klimatfrågan är inte en värderingsfråga utan en överlevnadsfråga.

Debatt 9 februari 2023 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mänsklighetens viktigaste fråga och största ansvar är klimatfrågan. Den kräver förändring och nya lösningar som inte känner några nationsgränser.

Svenska företag har räknat med en hög svensk ambition på klimatområdet och en politik därefter. Det är utifrån det scenariot investeringar har gjorts, och planeras. Vi pratar om gigantiska satsningar från näringslivet med målet att använda den senaste tekniken för att skapa hållbara lösningar som svarar mot en hög klimatambition. Det är också affärsmässigt rätt att göra dessa investeringar när hela världen behöver ställa om. Och självklart tjänar hela samhället på det. 

Att ta klimatfrågan på allvar innebär också att värna svenska företags konkurrenskraft och att skapa fler och bättre jobb i Sverige. Försämras förutsättningarna för företag och möjligheten att planera långsiktigt i Sverige, minskar också viljan att investera här och då riskerar vi jobbflytt till andra länder. 

Vi menar att det är ett ansvar för politiken att främja en sund och effektiv klimatomställning. Det finns många exempel på att branscher gynnas skattemässigt, så varför skulle inte staten bära ett ansvar även när det gäller industrins omställning – när målet är till nytta för oss alla och de nya jobben dessutom stannar i Sverige?

Politiska beslut som inte gynnar omställningen motarbetar därför både företagen och deras anställda. Vi har helt enkelt inte råd med en feg klimatpolitik. Teknikskiften kostar, men att bromsa in har aldrig varit ett alternativ – det har historien utvisat. 

Den gröna industriomställningen i Sverige kan bli ett globalt framgångsexempel på hur minskad klimatpåverkan kombineras med arbetstillfällen och tillväxt. Investeringar i nya produkter, tillverkningsmetoder och helt nya verksamheter har potential att skapa ett stort antal jobb inom industrin, i det omgivande näringslivet och i den offentliga sektorn. Men det handlar också om att utveckla och säkra konkurrenskraften för de jobb som redan finns idag. Dels i direkt berörda verksamheter, dels hos leverantörer och kunder inom svensk industri som vill vara en del av produktionskedjor som kan konkurrera globalt med lägsta möjliga klimatavtryck. Klimatfrågan är inte en värderingsfråga utan en överlevnadsfråga. Starka företag och fler och bättre jobb är en del av detta, eftersom social trygghet går hand i hand med den gröna omställningen. Utan det ena får vi inte heller det andra.
 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa