Situationen för undersköterskor i Söderköping är katastrofal. Erfaren och utbildad personal lämnar den kommunala vård- och omsorgsverksamheten för Norrköping och privata alternativ och ersätts av timvikarier som får arbeta under dåliga villkor till lägre lön. Under förra mandatperioden gjordes förändringar som både försämrade och förbättrade den kommunala verksamheten, men nu har det gått ett år av den nya mandatperioden med nytt styre och ingenting sker. Nedskärningar och anställningsstopp är vad som står på agendan för den borgerliga majoriteten i kommunen.
Problemet ligger i att i grunden förändra maktstrukturer. Det fungerar inte att tjänstemän som aldrig satt sin fot i verksamheten ska styra och ställa i egen regi. De som arbetar i vården och omsorgen är de som bäst vet hur man organiserar, strukturerar och planerar verksamheten. De personer som arbetar i verksamheten förstår bäst de behov som vårdtagare och boenden har. En tjänsteman som är utbildad i logistik, ekonomi eller vad det nu än kan vara har inte den insikt eller förståelse för vårdgivare och vårdtagares behov och förutsättningar som den som arbetat i vården har. Därför är det dags att ta bort makten från tjänstemän och sätta den i händerna på de som arbetar i vården och omsorgen. Vi behöver demokratisera den kommunala verksamheten och låta de som förstår sig på den kontrollera den. En utbildad och/eller erfaren undersköterska kan strukturera upp sin arbetsplats och sina arbetsuppgifter bättre än en person aldrig arbetat inom vård och omsorg. Den enskilde arbetaren ska få mer makt över sin arbetsplats.
Självklart så kan inte den enskilde individen få ta allt ansvar utan samarbeta med sina kollegor under uppsyn av personalansvariga. Det är dock så att de personer som är personalansvariga och innehar chefspositioner också ska ha erfarenhet eller utbildning inom vård och omsorg. Det är väsentligt för en fungerande välfärd att även ansvariga har förståelse för hur det är att arbeta inom vård och omsorg, så att inte ett alltför stort ansvar eller arbetsbörda läggs på den enskilde arbetaren. När de privata aktörerna eller andra kommuner erbjuder högre löner eller lägre arbetsbelastning så ska Söderköpings kommun garantera inflytande, trygghet, goda villkor och chefer som förstår ens behov.
Välfärden fungerar inte under samma omständigheter som företag. Det handlar inte om effektivitet och minimering av kostnader, utan det handlar om människor. Det handlar om att uppfylla människors behov och krav. Det handlar om att göra livet så bra som möjligt för de som behöver stöd. Det handlar inte om att maximera profiten. Det handlar om att säkerställa människors välmående och de som gör det bäst är de som har erfarenhet av vård och omsorg, inte tjänstemän på kommunhuset. Ge undersköterskorna inflytande och gör det attraktivt att arbeta i Söderköping.