Ett ojämställt samhälle är skadligt för både kvinnor och män som främjar individers ofrihet. Jämställdhet handlar om att ha rätten och makten att bestämma över sitt egna liv oavsett kön, sexualitet eller religion fritt från normer och strukturer. Jämställdhet är en frihetsfråga som gynnar alla. Uppmärksamheten kring psykisk ohälsa dom senaste åren har blivit en ögonöppnare för att särskilt lyfta fram hur pojkar och män egentligen mår, hur deras roll i samhället ser ut och vad som måste göras för att förbättra deras livssituation.
Normerna inom mansrollen har varit i fokus under en längre tid och var som intensivast under #metoo-stormen och efter debatten om sexualbrottslagen. Enligt sociala strukturer så passar inte alla män in i machokulturen men alla måste på något sätt förhålla sig till den. Normerna talar om för oss att en man inte ska visa känslor, gråta eller söka hjälp, känslor ska istället uttryckas genom våld och ska hållas inne för att mannen inte ska visa sig svag för allmänheten.
Pojkars trakasserier mot tjejer i skolans korridorer förklaras som kärlek, Ordet bög används oftast som skällsord och tjejer som ligger med killar kallas slampa medans killarna i samma situation blir kungar.
Enligt Suicide Zeros rapportering om självmord så utgör männen majoriteten i statistiken med över 70 procent av självmordsfallen. Genom att markera mot killars beteende och prata med killkompisarna så kan man luckra upp de skadliga attityder som förändrar killars självkänsla och välmående och genom att uppmärksamma psykisk ohälsa på den internationella mansdagen så avdramatiseras "ickemanlig" mentalitet.