Kanske dags att folkomrösta om Nato?

Är Paludans Koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm droppen som kan få den ”finska bägaren att rinna över”?

Debatt 7 februari 2023 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu låter det som den finske utrikesministern Haavisto tröttnat på att vänta in Sverige, vad gäller gemensam ansökan om medlemskap i Nato. Turkiets president Erdogan stämmer in i klagolåten efter Koranbränningen och säger att han inte stödjer en svensk Natoansökan.

 

Det ryska överfallet på Ukraina har radikalt försämrat säkerhetsläget i Europa. Många röster höjs för att vi ska söka trygghet i ett fullvärdigt medlemskap i Nato. Räcker det inte med värdlandsavtalet med Nato? Det innebär exempelvis att Natos flygförband kan starta och landa på svensk mark både i freds-och krigstid.

Går vi med och blir fullvärdiga medlemmar innebär det att vi tvingas in i stridshandlingar utomlands, och att Sverige blir angreppsmål vid ett krigsutbrott mellan Ryssland och Nato.

Turkiet ställer omöjliga krav på oss att utlämna ”listade kurder”, som i Erdogans ögon skall betraktas som terrorister. Omvänt kräver Polismyndigheten i Sverige, att Turkiet utlämnar svenska brottslingar som har en fristad i Turkiet. Det vägrar den turkiske presidenten att gå med på.

Enligt Aftonbladet har den amerikanske utrikesministern Antony Blinken den 24 januari talat med den finske och svenske utrikesministern, om vikten av ett snabbt medlemskap för båda länderna, och att samtliga Natoländer snarast godkänner de svenska och finländska medlemskapen. Har svenska folket samma uppfattning eller är det dags för en svensk folkomröstning om medlemskap i Nato?

 

 

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa