Kan man vara säker på vem och vad som är svenskt?

Nyamko Sabuni omnämns flitigt i Sonny Gynnhammars debattartikel denna söndag.

Nyamko Sabuni omnämns flitigt i Sonny Gynnhammars debattartikel denna söndag.

Foto: Hendrik Andersson

Debatt2021-03-21 08:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Helt nyligen har sverigedemokraternas partiledareJimmie Åkesson gjort ett uttalande om invandring, som verkar ha upprört flertalet av våra riksdagspartier. Liberalernas Nyamko Sabuni har debatterat om detta med Jimmie Åkesson i SVT:s program Agenda och det står väl helt klart efter den debatten att Jimmie Åkesson inte vill släppa in någon över bron om han kan hindra detta.

Går vi tillbaka till  valåret 2014 så ville den dåvarande statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt att vi skulle öppna våra hjärtan för asylinvandring. Så gjorde också alla övriga partier utom Sverigedemokraterna. Sedan dess har vi passerat 2015 med sin enorma invasion av asylsökande. Det hjälper i det läget inte vad hjärtat säger utan det krävs reglerande begränsningar. Det har också införts och tillämpats, men det finns ingen total enighet om hur det ska vara, utan det varierar beroende på parti. Hårdast i fråga om restriktioner är föga förvånande Sverigedemokraterna.

Nyamko Sabuni har ju också aviserat att om det skulle ruckas på den migrationspolitiska överenskommelse som Januaripartierna baserar sin samverkan på, så spräcker hon det samarbetet. Det sägs i Januariavtalet, att i synnerligen ömmande fall så kan man göra undantag från regelverket, men nu finns förslag på att ändra synnerligen till särskilt och den ”grava” förändringen uppför Nyamko Sabuni. Den saken är väl i och för sig kanske överspelad nu när L har sagt att de lämnar Januariavtalet efter budgeten i höst?

Men åter till Jimmie Åkesson som menar att han och SD har haft rätt hela tiden: Stryp invandringen så mycket det går och hör sen! Därtill frågan om vem är svensk och vad är svenskt? För Åkesson tolkar jag det så, att svensk blir i dagsläget endast den som är av ursvensk kvinna född och av ursvensk man befruktad. Hur detta med ”ur” ska definieras återstår för SD att definiera för ingen annan talar om detta. Likaså vad som menas med äkta svenskt är ju också något som SD försökt definiera, men utan större framgång hittills som jag förstått. Om vi tar en sådan sak som Långfredagen och Juldagen till exempel så var ju alla nöjesetablissemang för ett antal decennier sedan otillåtna. Var det ett svenskt beteende då med det stängda eller är det svenskt nu med det öppna?  Och i så fall; kan svenskheten förändras i tiden även om detta inte sker genom ”utländskt inflytande? Så Jimmie Åkesson; kan man vara säker på vem är svensk och på vad som är svenskt?

Jimmie Åkesson får frågor om det svenska i denna debattartikel.
Jimmie Åkesson får frågor om det svenska i denna debattartikel.