Kan bli ett system för skattefinansierade barnvakter

Regeringen och Sverigedemokraterna är på väg att genomföra förändringar i föräldraförsäkringen som innebär att alla föräldrar ska kunna överlåta föräldradagar till vem som helst.

Camilla Egberth är ordförande för S-kvinnor i Östergötland.

Camilla Egberth är ordförande för S-kvinnor i Östergötland.

Foto: Lillian Andersson

Debatt2023-09-22 08:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Motivet till lagförslaget är att underlätta för stjärnfamiljer och inte minst ensamstående föräldrar som idag har svårt att få avlastning och kombinera arbetsliv och familjeliv.

S-kvinnor delar bedömningen att föräldraförsäkringen skulle behöva förändras för att möta behov hos exempelvis ensamstående. Men istället för att hitta lösningar för de grupper där behoven finns lägger man fram förslag på en generell förändring som gäller alla vårdnadshavare oavsett situation. Vi menar att en sådan utformning riskerar att urholka grundidén med föräldraförsäkringen.

Förslaget kommer att leda till ett mindre jämställt uttag av föräldradagar genom att möjliggöra för föräldrar, sannolikt pappor att överlåta föräldradagar till andra, troligtvis till en annan kvinna såsom en mormor eller farmor. På längre sikt riskerar förslaget att leda till en ökad press på föräldrar, i synnerhet pappor, att ta ut färre föräldradagar. Regeringens förslag till ändring av föräldraförsäkringen är ett jämställdhetssvek. Dessutom öppnar förslaget för en marknadisering där föräldraförsäkringen kan nyttjas som ett nannybidrag.  

 S-kvinnor anser att regeringen saknar konsekvensanalys, både vad gäller påverkan på jämställdheten, barnperspektivet och den marknad som förslaget öppnar upp för. En mer flexibel föräldraförsäkring får inte göra föräldraförsäkringen till ett system för skattefinansierade barnvakter.