Jublande jultomte delar ut hoppfulla klappar

En leende befolkning som lever i hoppets tid, utan risk för skenande klimatförändringar.

Jultomten är mest inne i sin verkstad tiden före jul. Men nu börjar det bli dags att röra på sig igen.

Jultomten är mest inne i sin verkstad tiden före jul. Men nu börjar det bli dags att röra på sig igen.

Foto: Håkan Öberg

Debatt2023-12-23 08:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I morgon är det julafton. Många förväntansfulla barn och vuxna flockas runt julgranarna och spejar ivrigt ut i eftermiddagsmörkret för att spana efter jultomten. Är det tomten som syns där i skogsbrynet? Och vad har han i säcken tro? 


Hohoho, jublar jultomten i sin elektrifierade tomteverkstad. Nio av tio svenskar är beredda enligt TV4:s opinionsundersökning att ändra sin livsstil för klimatets skull. Ett glädjens budskap till världens barn! För utan snö står släden still. Tomten sänker rösten till en förtrolig viskning när han frågar oss om vad vi tror om följande klappar till regeringen? 

  • Klimatminister Romina Pourmokhtari: en klimathandlingsplan som halverar utsläppen till 2030 för lagens och Parisavtalets skull.
  • Energiminister Ebba Busch: vindkraftverk till havs som levererar mot invånarnas och industrins önskelista om en snabb utbyggnad av billig el.
  • Landsbygdsminister Peter Kullgren: friska skogar som lagrar kol och där den biologiska mångfalden och friluftslivet frodas så att Sverige gör sin del av EU:s gröna giv.
  • Infrastrukturminister Andreas Carlson: en billig kollektivtrafik och elektrifierad transportsektor för att spädbarn ska slippa svaga lungor och 7000 svenskar en för tidig död till följd av luftföroreningar.
  • Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson: Sex timmars arbetsdag så folk hinner umgås, dansa och leva klimatsmart.
  • Statsminister Ulf Kristersson: en leende befolkning som lever i hoppets tid, utan risk för skenande klimatförändringar.