Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Janouch på vår riksdagslista

Flrfattaren Katerina Janouch står med som "oberoende kandidat" på Medborgerlig Samlings riksdagslista till valet i höst.

Flrfattaren Katerina Janouch står med som "oberoende kandidat" på Medborgerlig Samlings riksdagslista till valet i höst.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Debatt2018-05-07 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den före detta riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson kallade de 349 ledamöterna i Sveriges riksdag för ”knapptryckarkompaniet”, en mycket träffande beskrivning. Ledamöterna tvingas inte bara rösta likadant som sitt parti, de måste även rätta in sig i ledet när det gäller vilka frågor som över huvud taget får drivas. Partiledningarnas makt har vuxit sig mycket stark i jämförelse med de enskilda riksdagsledamöternas.

Genom ständigt ökande bidrag, så kallat partistöd, som utges från staten till partiorganisationerna har partierna gjort sig oberoende av sina medlemmar och behöver inte längre lyssna på dem. Systemet med partistöd verkar också konserverande för det partipolitiska landskapet. Bara partier som redan är invalda får det, vilket minskar nya partiers möjlighet att utmana de sittande.

Att vara politiker har blivit en livstidssysselsättning, med början i ungdomsförbunden. Utan ordentlig förankring i yrkeslivet blir ledamöterna lojala med partiledningen för att kunna stiga i hierarkin. I och med detta sätts folkstyret ur spel. Om ledamöterna ändå ska vallas runt som en lydig fårskock under en partipiska kunde vi lika gärna göra om riksdagsmandaten till en person per parti som får motsvarande röstandel att förfoga över när röstning ska ske.

En välfungerande demokrati är en förutsättning för att lösa samhällsproblem, och utan reell möjlighet att påverka kommer medborgarnas frustration och i förlängningen konflikterna i samhället, bara att öka.

Riksdagen behöver återigen bli en arena där kloka människor lyfter svåra frågor och där olika åsikter och idéer möts, stöts och blöts. Partierna behöver engagera fler medlemmar och deras representanter i riksdagen ges ett starkare mandat i förhållande till partiledningarna.

Det måste vara möjligt att som medborgare, genom sin röst eller med eget politiskt engagemang, kunna påverka Sveriges utveckling. Riksdagsledamöterna behöver få vara individer och diskutera och tycka till om det som varje enskild tycker är viktigt.

Medborgerlig Samling har demokratifrågan högt på agendan. Vår intention är att vår egen riksdagsgrupp ska få en större självständighet och en starkare förankring hos medborgarna än de övriga partiernas toppstyrda grupper och vara en ny medborgarröst i Sveriges riksdag. Till valet i höst ger vi även plats åt författaren och debattören Katerina Janouch på vår riksdagslista, samtidigt som hon förblir partipolitiskt oberoende. Detta arrangemang är ett exempel på hur demokratin kan vitaliseras och det personliga mandatet stärkas.

Det är dags för nya idéer och nya grepp i politiken. För att åstadkomma förändring behövs nya partier som bryr sig om hur vår demokrati faktiskt fungerar och som visar vägen i handling.