Jag trodde KD stod för sina riktlinjer

Ingen ska behöva utsätta sig för dessa risker.

Eva-Britt Sjöberg är kommunalråd för KD i Norrköping och kritiseras i denna debattartikel.

Eva-Britt Sjöberg är kommunalråd för KD i Norrköping och kritiseras i denna debattartikel.

Foto: Roland Klinga

Debatt2022-01-23 08:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Folkbladet den 28 december kan vi läsa att Kristdemokraternas företrädare i Norrköping Eva-Britt Sjöberg kommer att ställa sig positiv till Holmens vindkraftsetablering i Klintaberget.

Jag är, tillsammans med min fru, ägare till ett fritidshus vid Fjälaren i Katrineholms kommun. Med det förslag som Holmen lämnat till Länsstyrelsen så kommer vi att få 3 vindkraftverk inom 1600 meter. Det närmaste verket kan hamna på 760 meters avstånd!
Om Holmen kalhugger kommer vi att se i stort sett hela vindindustriparken från vårt hus. Vilket skydd har vi mot det?

Jag hade trott att Kristdemokraterna var ett parti som stod upp för ordning och reda och som följer riktlinjer som partiet varit med och tagit fram. Gällande Holmens vindkraftsplaner så driver ju även KD en annan linje på riksnivå. I debatten om aktualitetsförklaringen av översiktsplanen så var Eva-Britt Sjöberg påläst och verkade ha bra koll på innehållet i översiktsplanen. Med bakgrund i detta föreställde jag mig att KD skulle vara ett av de första partierna som stod fast vid de säkerhetsavstånd som antagits av kommunfullmäktige. Säkerhetsavstånd som anges till minst vindkraftverkets totalhöjd mellan väg och rotorns periferi. Hela sex verk som står inom det säkerhetsavståndet kommer vi att behöva passera på den enda vägen till och från vår fastighet. Ingen ska behöva tvingas att utsätta sig för de risker det innebär med iskast och nedfallande delar från vindkraftstornen. Kan vi låta våra barnbarn leka på tomten?