Därför har regeringen gått fram med kraftfulla krispaket. Vård och omsorg måste ha de resurser som krävs i kampen mot viruset, smittspridningen hindras och människor känna sig tryggare om de förlorar sitt jobb.
Samarbetet mellan arbetsmarknadens parter är alltid betydelsefullt, särskilt i tider av kris. Detsamma gäller att politiken lyssnar på alla förslag och eftersträvar samarbete och inte konflikt. Regeringen har varit mycket tydlig. Inga förslag avvisas och allt prövas för att Sverige ska ta sig ur krisen, men också för att kunna återstarta den svenska ekonomin när krisen väl är över.
För att mildra effekterna för jobb och företag har hundratals miljarder satsats i vårbudgeten. Ett nytt system för korttidspermittering är på plats, där staten tar en stor del av lönekostnaden samtidigt som arbetsgivare kan låta sina anställda gå ner kraftigt i arbetstid. Staten tar tillfälligt över sjuklöneansvaret, arbetsgivaravgifterna har sänkts, hyresrabatter tagits fram för näringsidkare i utsatta branscher och möjlighet att få tillbaka del av tidigare inbetalda skattemedel. Sammantaget har regeringen ställt ut krediter och garantier på över 500 miljarder kronor och de direkta statliga utgiftsökningarna landar redan på över 100 miljarder kronor.
Sverigedemokraterna Tobias Andersson och Mattias Bäckström Johansson kallar i sin debattartikel i Folkbladet de här satsningarna för skrattretande. Det tycker jag är ett raljant sätt att se på dem. Det är viktigt att ta ansvar för Sverige. Att göra avvägningar mellan kraftfulla satsningar för att rädda liv, hälsa, ekonomin och jobben samtidigt som vi värnar skattebetalarnas pengar och tänker att detta ska hålla i en eventuellt lång period. Det måste finnas krut kvar när ekonomin ska återstartas också.
Danmark och Norge har varit mer nedstängda än Sverige, vilket också innebär att behovet av insatser där är större. Det blir tydligt när kreditkortsanvändningen jämförs mellan länder i Norden. I alla länder har inköpen minskat men i Sverige är minskningen betydligt mindre än i grannländerna, vilket ju är naturligt då vårt samhälle inte varit helt nedstängt på samma sätt.
Sverige är i en mycket tung och prövande tid och ännu vet vi inte när den tar slut. Vi utesluter inte någonting när det kommer till ytterligare insatser mot viruset. Vi kommer att ta oss igenom det här tillsammans som ett samhälle.