Det föreslagna frihandelsavtalet, TTIP, mellan EU och USA är inte så fritt som det låter. Det handlar snarare om begränsningar. Inblandade multinationella företag som Nestlé och Philip Morris kan stämma länder som påverkar deras beräknade vinst negativt. Vinsten är investeringsskyddad. Det gäller även vinster i välfärden.
Om det amerikanska riskkapitalbolag som äger Carema/Vardaga får mindre vinster än väntat, med gjorda investeringar, kan bolaget stämma Sverige. Vattenfall har stämt Tyskland på 43 miljarder för ekonomisk förlust, på grund av att Angela Merkel vill avskaffa kärnkraften.
Det omfattande handelsavtalet med USA innebär att EU:s stränga miljökrav för att förhindra negativa effekter på människor och djur kan åsidosättas; därför att amerikansk lagstiftning kräver absolut säkra bevis på brister hos en produkt innan ett förbud kan komma ifråga.
Våra höga miljökrav utesluter exempelvis bisfenoler, en av världens vanligaste plastkemikalier. Den hormonstörande kemikalien har upptäckts i livsmedelsförpackningar i helt vanliga plastglas ock plasttallrikar i våra skolor.
.
Även arbetsrätten kan hotas av investeringsskyddet. Trygga arbetsvillkor med kollektivavtal, strejkrätt och arbetsskadeförsäkringar skulle kunna ses som handelshinder.
Export och import mellan EU-länder riskerar att missgynnas om det blir billigare att importera från USA. Ett så kallat frihandelsavtal mellan USA och EU kommer att gynna multinationella storföretag, vars investeringar skyddas mot miljökrav, skatter och arbetares rättigheter.