Inte kan Moderaterna vara nöjda med det här förslaget?

Centerpartiet har i 20 års tid drivit frågan om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Därför är vi glada över att det äntligen ser ut att kunna bli verklighet.

Anna Edebo är ordförande för Centerpartiet i Norrköping. Tillsammans med en riksdagsledamot och en ungdomsförbundare riktar Anna Edebo skarp kritik mot förslaget om gårdsförsäljning av alkohol som regeringen har på gång.

Anna Edebo är ordförande för Centerpartiet i Norrköping. Tillsammans med en riksdagsledamot och en ungdomsförbundare riktar Anna Edebo skarp kritik mot förslaget om gårdsförsäljning av alkohol som regeringen har på gång.

Foto: Louise Åsenheim

Debatt2024-07-15 09:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det vi däremot har svårt att förstå är att det tagit regeringen 1,5 år att bereda ett förslag som i slutändan präglas av dåliga kompromisser och stor ängslighet. Mest förvånande är förstås att Moderaterna inte lyckades bättre i förhandlingarna med vankelmodiga liberaler och konservativa kristdemokrater.

Det förslag som man nu lagt fram innehåller mycket långtgående restriktioner för den som vill bedriva gårdsförsäljning, vilket kommer innebära stora svårigheter för många företag. Det allra mest anmärkningsvärda är förslaget om att lagen ska gälla temporärt i sex års tid. Det innebär att företag som behöver satsa på lokaler och utrustning riskerar att stå med investeringar som därefter är värdelösa. Vilken bank vill låna ut pengar till en sådan investering?

Vidare föreslår regeringen att volymbegränsningarna för producenter skruvas åt jämfört med vad utredningen kom fram till.  De föreslagna volymtaken utestänger framgångsrika producenter och leder även till att företag hindras från att växa. 

Helt utanför utredningens förslag har regeringen också lagt in antal påhittade krav under parollen ”roligare, men inte farligare”. Exempelvis tänker man ställa krav på att försäljningsstället ska informera om alkoholens risker och skadeverkningar i samband med köp. Detta är naturligtvis lika orimligt som om servitören på en restaurang måste inleda med en föreläsning om alkoholens skaderisker innan man presenterar vin- eller öllistan.

Det finns andra som påstår att gårdsförsäljning skulle innebära ett hot mot Systembolaget. Detta är dock en farhåga som saknar grund. Förslaget är utformat så att besöket och inte försäljningen står i centrum, vilket innebär att det inte bedöms vara diskriminerande mot utländska aktörer. Dessutom finns gårdsförsäljning redan i Finland sedan flera år utan att det påverkat deras detaljhandelsmonopol.

För oss handlar gårdsförsäljning om att ge vingårdar, bryggerier och destillerier en möjlighet att stärka sina företag och utveckla sina b(r)ygder. Det är bra att regeringen nu går fram med ett förslag om gårdsförsäljning, men det är anmärkningsvärt att man inte vågar lägga fram ett mer liberalt och företagarvänligt förslag.

Inte kan man väl som moderat vara nöjd med det som nu har presenterats? Ifrån Centerpartiets sida är vi det i alla fall inte.