Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inse att problemen med bredband är akuta

Risken är stor att det bara blir tomma löften och att klyftan mellan dem som bor i tätort och på landsbygd ökar ytterligare. Riksdagen måste förstå att problemet med bredband är akut och en fråga som behöver prioriteras. Ska kommunerna ta ansvaret så behöver det ekonomiska stödet öka.

Ulrika Jeansson är Kommunstyrelsens ordförande i Finspång.

Ulrika Jeansson är Kommunstyrelsens ordförande i Finspång.

Foto: Mikael Grip

Debatt2020-01-27 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samhället förändras snabbt och idag är bredband en viktig del av infrastrukturen. När mer och mer koppartråd klipps och inte mobiltelefoni via mast räcker måste tillgång till bredband finnas där för att säkra kommunikationen. Saknas bredband blir vardagen otrygg. Det är den verkligheten vi i dag ser i delar av Finspångs kommun och i en rad andra kommuner med stor landsbygd och långa avstånd. 

Regeringen har satt som mål att alla ska ha tillgång till snabbt bredband år 2025. Post- och Telestyrelsen PTS har beräknat att det kommer att kosta 22 miljarder kronor. Men regeringen har endast avsatt 650 miljoner i sin budgetproposition för utbyggnad under de kommande tre åren. 

Det är länsstyrelserna som bestämmer hur resurserna ska fördelas till kommunerna i varje region. Alla kommuner har olika förutsättningar att kunna erbjuda sina kommuninvånare ett snabbt bredband till rimligt pris. Kommuner med relativt få invånare och stor andel som bor på landsbygden behöver bidrag för att klara finansieringen. Tanken att marknaden ska lösa frågan för alla är fin, men i verkligheten fungerar den inte, utan det blir en kommunal angelägenhet. 

För år 2019 fanns totalt 28 miljoner kronor att dela ut som ett bidrag till Östergötlands kommuner via Länsstyrelsen. Någon kommun fick del av bidraget, medan de flesta blev utan. Tyvärr var Finspång en av dessa kommuner som inte fick något stöd trots att vi i Finspång likt i många andra kommuner ser att behovet av statligt stöd är nödvändigt för att klara utbyggnaden i en takt som är rimlig ur jämlikhets- och rättviseperspektiv.

Vi vill, precis som regeringen uppnå målet att alla ska ha tillgång till snabbt bredband 2025.  Då krävs en snabb utbyggnad av bredband i hela landet. Det förutsätter att kommunerna får hjälp med finansieringen.

Annars är det stor risk att det bara blir tomma löften och att klyftan mellan dem som bor i tätort och på landsbygd ökar ytterligare. Så, en uppmaning till samtliga ledamöter i riksdagen – förstå att problemet med bredband är akut och en fråga som behöver prioriteras. Ska kommunerna ta ansvaret så behöver det ekonomiska stödet öka. 

Karta: Kommunhuset