I Göteborgs hamn pågår sedan en tid en strejk bland hamnarbetarna. Bakgrunden är enkelt uttryckt att det bland hamnarbetarna där finns två fackföreningar som båda vill ha egna kollektivavtal men bara en kan få de.
I Göteborgsposten har partiledaren Jan Björklund ( L) talat om behovet av att begränsa strejkrätten och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill se över lagstiftningen. Anledningen till deras gemensamma önskan om åtgärder är de skadeverkningar som strejken skapar. Strejken hotar arbeten i hela Norden säger Björklund. Och hotar den svenska modellen; det vill säga att arbetsmarknadens parter gör upp om löner och andra arbetsvillkor. Det är lätt att få intrycket att tanken på lagstiftning och andra tvångsåtgärder inte tidigare varit aktuella på den svenska arbetsmarknaden. Men den minnesgode erinrar sig SACO-strejken 1971 .För att göra en lång historia kort försökte SACO, vars medlemmar råkat illa ut i lönekampen och löneutjämningen, att åtminstone i någon mån tillgodose sina medlemmars intressen. Men den socialdemokratiska regeringen kunde med stöd av de borgerliga partiledarna (!) som haft kontakt med sina riksdagsgrupper, lägga fram en tvångslagstiftning som frös SACO: s stridsåtgärder i sex veckor. En lagstiftning som naturligtvis tog gadden ur SACO: s stridsåtgärder och kan antas vara åtminstone en viktig anledning till SACO: s fortsatta fackliga misslyckande som till exempel lärarnas och andra kvalificerade yrkesgruppers löner.
När Ylva Johansson och Jan Björklund efterfrågar lagstiftning som riktar sig mot fackliga stridsåtgärder är det något som lätt kan tillgodoses. Det är bara att damma av tvångslagstiftningen från 1971. Det är inte omöjligt att den rödgröna majoriteten också denna gång kan samla tillräckligt med politiska springschasar för att ursäkta sitt övergrepp. Vid omröstningen 1971 röstade hälften av moderaterna emot liksom vänsterpartiet kommunisterna. I övrigt var riksdagen, såvitt framgår av historieskrivningen enig i frågan om tvångslagen. För Björklund och Johansson gäller alltså att frågan om tvångsåtgärder inte är något nytt under solen