IF Metalls pensionärssektioner vill se ett rättvist Europa. Vi har nu möjlighet att dra vårt strå till stacken för att uppnå se Ett rättvisare Europa. På söndagen den 9 juni går vi till val för att välja våra representanter i Europaparlamentet. Det är ett viktigt val för det kommer att påverka oss alla i Sverige. EU påverkar bland annat vår arbetsrätt, vår energipolitik, och våra industriföretags konkurrenskraft gentemot liknande industrier i omvärlden.
Det finns många representanter i Europaparlamentet som är villiga att använda EU:s makt för att stifta nya lagar för att stärka arbetstagarnas rättigheter och skyldigheter som industriarbetare och för att bidra till att Sverige och Europa ska vara en bra plats för industriföretag att etablera sig i, men tyvärr finns det även ganska många andra i Europaparlamentet som är villiga att göra motsatsen, och det känns ibland som den skaran ökar.
För oss som tidigare varit en del av den svenska arbetsmarknaden, och en del av fackföreningsrörelsen som genom fackliga uppdrag som skyddsombud, men också genom fackliga förhandlingar med arbetsgivarna bidragit till en relativ bra arbetsmiljö och att andra förhållanden på arbetsplatserna har förbättrats över tid, så vill vi naturligtvis att de förmåner som har uppnåtts inte ska försämras för våra barn eller barnbarn i framtiden.
Vi som idag är förtroendevalda pensionärsmedlemmar i IF Metall Östergötland och har uppdrag i de fyra pensionärssektioner som finns i organisationen anser att valet till EU-parlamentet är viktigt även för oss.
Därför kräver vi.
● Ett EU som lyssnar på oss.
I en globaliserad ekonomi är internationell handel avgörande, inte bara för våra jobb och välfärd, utan också för fred och utveckling. Vi kräver även rättvisa spelregler där fackliga rättigheter skyddas, och arbetare inte spelas ut mot varandra. I Sverige ska svenska kollektivavtal gälla.
● Hållbara jobb i en grön industri i framtiden.
Att EU sätter människor i fokus och främjar social rättvisa för en hållbar klimatomställning där en kraftigt utbyggd fossilfri elproduktion bidrar till jobb och välfärd inom EU:s gränser
● Ingen ska dö av jobbet.
Varje dag förlorar nio människor livet i arbetsplatsolyckor inom EU. Det går att förändra, men ambitionerna måste skruvas upp. Alla människor ska ha rätt att komma hem hela och friska från jobbet.