Vi ger odlarna en tryggare försörjning och möjligheten att investera i sina lokalsamhällen, vilket nu kan vara viktigare än någonsin.
När hela samhällen går i karantän får odlare runt om i världen svårt att ta hand om sina skördar och transportera sina råvaror. I Latinamerika har 60 procent av Fairtrade-kaffet ännu inte skördats eftersom kooperativen i Peru, Colombia och Brasilien skördar sina bär först mellan april och augusti. Rörelserestriktionerna kan göra att odlarna får svårt att få tag på tillräckligt med arbetskraft - och om inte bären plockas i rätt tid går skörden förlorad. Människor som redan i dag lever med små marginaler riskerar därmed att drabbas hårt.
Coronakrisen tydliggör och intensifierar redan existerande ojämlikheter, såväl när det gäller tillgång till sjukvård och goda sanitära förhållanden som möjligheten att hantera de ekonomiska konsekvenserna av pandemin. Behovet av en hållbar handel som ger människor möjlighet till en tryggare familjeförsörjning och förbättrade levnadsvillkor blir allt mer uppenbar.
Eftersom betalningen för råvaran ofta är avgörande för att odlare ska få ihop sin familjeekonomi sätter Fairtrade ett minimipris på råvaror. Det fungerar som ett skyddsnät när världsmarknadspriset är så lågt att odlarna riskerar att gå back på sin produktion. Vid försäljningen får de också en premie att investera i verksamheten eller lokalsamhället, exempelvis för att ge människor tillgång till sjukvård. Som en snabb respons på pandemin har Fairtrade nu beslutat att pengarna från Fairtrade-premien får delas ut som kontanta utbetalningar till de anställda eller till åtgärder för att minska smittspridningen.
Fairtrade Sverige fortsätter att engagerat arbeta för att skapa långsiktig positiv skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Det arbetet kommer nu att vara viktigare än någonsin.
I tider av kris tenderar vi ofta att vända oss inåt. Men om vi istället blickar utåt, och ser hur beroende vi faktiskt är av varandra, kan vi också skapa möjlighet till förändring. Just nu pågår flera initiativ i vår närhet för att stötta lokala butiker, caféer och restauranger – det vittnar om ett engagemang som inger hopp. Låt oss utöka det till att även inkludera de människor som befinner sig lite längre bort, till dem som odlar de råvaror vi oftast inte kan producera i Sverige. Tillsammans kan vi fortsätta göra skillnad.