I detta läge behöver företagen trygghet och förtröstan

För många företag är sommaren den viktigaste och också mest hektiska tiden på året.

Dagens debattör erbjuder ämnen att fundera över på badstranden i sommar.

Dagens debattör erbjuder ämnen att fundera över på badstranden i sommar.

Foto: Tobias Wallström

Debatt2022-07-26 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad skulle vi göra utan alla företag inom besöksnäring, livsmedelsproduktion, transport och andra branscher som förgyller vår sommar och semester?

När den värsta pandemin nu klingar av verkar näringslivets villkor inte längre vara särskilt högt på agendan – inte heller hos den sittande regeringen. För medan man gärna pratar om vikten av regelförenkling och ett gott företagsklimat sker väldigt lite i praktiken. 

Enligt färska siffror från Tillväxtverket fortsätter företagens kostnader till följd av nya och förändrade regler att öka, under 2021 med hela en miljard kronor. Pengar som förstås kunde användas till bättre ändamål än att hantera byråkrati.

Hälften av företagarna, 52 procent, som tillfrågades i vår SKOP-undersökning upplever inte att regeringen har levererat vad de lovat på regelförbättringsområdet. 

Och i vår återkommande granskning av regleringsbrev och instruktioner för 26 myndigheter av särskild vikt för näringslivet kan vi konsterna att bara sju av de granskade myndigheterna har någon form av uppdrag att förenkla för företagen. Regleringsbreven är regeringens viktigaste styrmedel gentemot sina myndigheter, och finns det inget uppdrag där om att särskilt fokusera på en fråga kommer det inte heller att göras. 

Den ekonomiska situationen i Sverige och omvärlden oroar. Vi har knappt kommit ur pandemin och alla de svårigheter den förde med sig för företagen. Logistikproblem, råvaru- och komponentbrist slår mot tillverkningsindustrin i hela världen. Kriget i Ukraina är främst en humanitär katastrof, men får också ekonomiska följdverkningar när ekonomiska sanktioner förvärrar råvarubristen och driver upp energipriserna. Inflation och ökade kostnader för el och drivmedel slår hårt mot företag med små marginaler. 

I detta läge behöver företagen långsiktighet, trygghet och förtröstan. De måste kunna veta att regeringen gör vad den kan för att garantera svensk konkurrenskraft och ett gott företagsklimat. 

Regelförbättring är en lågt hängande frukt som med små resurser skulle kraftigt kunna förbättra situationen för svenska företag. Enkla och genomtänkta regelverk som regelbundet följs för att se att de uppfyller sitt syfte skulle ge företagen möjlighet att ägna mer tid och resurser åt att växa, anställa och blomstra – i stället för att sitta och fylla i papper. Det är värt att fundera över på stranden i sommar. 

Det finns "lågt hängande frukter" för den politiker som vill genomföra regelförenklingar för företagen; det skriver Andrea Fermell i dagens debattartikel i Folkbladet.
Det finns "lågt hängande frukter" för den politiker som vill genomföra regelförenklingar för företagen; det skriver Andrea Fermell i dagens debattartikel i Folkbladet.