Mot den bakgrunden behöver debattartikeln från den 3 juni från Cresnias VD Joachim Bozorgnia bemötas. Bozorgnia menar att avtalen mellan hyresvärdar med lokaler och hyresgäster inte är tillräckligt flexibla och riskerar leda till onödigt många konkurser. Vad som är viktigt att tänka på är att de allra flesta fastighetsägare är småföretagare och att såväl konjunkturnedgångar som unika pandemier drabbar hela samhället och näringsgrenar. Konkurshotet är med andra ord inte en isolerad fråga för enskilda näringsgrenar. Hyresvärdar är inget undantag och ska lokalhyresavtalen i framtiden ensidigt innebära påtagligt högre risk för hyresvärden leder det sannolikt till högre hyresnivåer.
Sedan Coronapandemin lamslog oss har Fastighetsägarna arbetat nära andra branschorganisationer och regeringen för att bidra till det gemensamma ansvar som behöver tas. Tidigt i våras när det statliga hyresstödet på 5 miljarder kr lanserades var det, i det läget, en viktig satsning från regeringen för att akut hjälpa utsatta näringar inom restaurang, handel och besöksnäring. Vi ska komma ihåg att för varje beviljad krona i hyresstöd från staten står fastighetsägaren för minst lika stor del. För att vägleda våra medlemmar tog vi tillsammans med Sveriges Allmännytta fram en avtalsmall för att underlätta för hyresvärdar att ge detta hyresstöd till utsatta verksamheter. Vi kan glädjande konstatera att drygt 9 000 avtal för tillfällig hyresreduktion aktiverats.
Regelverket kring hyresstödet innebär att hyresvärdarna ofrivilligt fått uppgiften att göra affärsmässiga bedömningar huruvida hyresstödet är aktuellt. En viktig regel är att hyresgästens verksamhet inte får varit på obestånd vid årsskiftet. Därför kan vissa hyresgäster helt enkelt inte få någon hyresreduktion.
Bozorgnia menar också att avtalslängden är ett problem för att kunna parera vikande konjunktur. Avtalslängden har att göra med vilka anpassningskostnader en fastighetsägare har för varje enskild lokal. Att renovera och anpassa lokaler i enlighet med kraven från exempelvis en restaurang är kostsamt och behöver finansieras via hyresnivån och avtalslängden. Just frågor kring avtalskonstruktioner och riskexponering diskuteras löpande mellan Fastighetsägarna, Svensk Handel och Visita och de allra flesta avlatsmallar på marknaden har tagits fram genom detta samarbete.