Hur vore det att börja lyssna på Sverigedemokraterna?

Efter Rysslands angrepp mot Ukraina så kan man notera att flera medier har anlitat Fredrik Reinfeldt (M) som någon typ av "expert".

Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt är enligt debattören från SD inte mycket till försvars-och säkerhetspolitisk expert.

Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt är enligt debattören från SD inte mycket till försvars-och säkerhetspolitisk expert.

Foto: Emma Åhman

Debatt2022-03-06 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Efter åtta år som Sveriges statsminister så bär han dock ett betydande ansvar för vårt i det närmaste avvecklade militära försvar. Därför är det beklagligt att våra medier nu inte ställer några kritiska frågor om just det, utan istället anlitar honom som någon typ av "strategisk försvarsexpert"!? Få har ju haft så fel i försvars- och säkerhetspolitiken som Fredrik Reinfeldt. I januari 2013 sa Reinfeldt inför flera journalister att han inte kunde se att någon skulle vilja rikta ett militärt angrepp mot Sverige. Därför behöver "vi inte ett territoriellt täckande försvar", sade han och försvarade inriktningen till ett mindre insatsförsvar.

Vid pressträffen som DN refererade så tog han även upp det faktum att inget Alliansparti (M, KD, L och C) haft en avvikande uppfattning i frågan.

Fredrik Reinfeldt lade då även till att inget parti i riksdagen heller hade föreslagit högre försvarsanslag, "bortsett från SD skrev DN", och fortsatte: -"statsministern kallade försvaret för ett särintresse"! 

Med tanke på detta så är det rent löjeväckande att Reinfeldt nu får komma ut i media som någon typ av kunnig försvars och säkerhetsexpert. Men tyvärr var han ju inte ensam.

Göran Persson (S) skriver själv i sin memoarbok att under hans tio år "som statsminister har försvaret halverats"! Analyser av verkligheten kan inte börja från noll varje gång politiska beslut ska värderas, detta gäller för allt från invandringspolitiken, kriminalpolitiken, energipolitiken till som nu försvarspolitiken. Om vi aldrig ser tillbaka så lär vi oss inte av tidigare misstag.

1999 citerades Björn Söder (SD) i tidningen Demokraten med : -"Ryssland kommer att vilja ha inflytande i sitt närområde. Det kan heller inte uteslutas att den politiska ledningen i Ryssland ersätts av rödbruna krafter med ambitioner som hotar vårt närområde eller kanske hela omvärlden, osäkerheten är stor. Ett nedrustat försvar tar åratal att bygga upp, och den tiden har vi kanske inte när den dagen det politiska läget förändras. Vår försäkring heter Svenskt Försvar"!

Oavsett vad saken gäller förefaller det hela tiden att vara som så att SD är betydligt bättre än andra på att förutse framtiden.

Vi har redan sett hur såväl S som M och KD på område efter område nu helt ogenerat kopierar den tidigare så "rasistiska SD-politiken"! Hur vore det att börja lyssna på SD?

Den tidigare statsministern Göran Persson har, enligt debattören, också ett stort ansvar för nedrustningen av svenskt försvar.
Den tidigare statsministern Göran Persson har, enligt debattören, också ett stort ansvar för nedrustningen av svenskt försvar.