Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hur ska Norrköpings skolbarn få tak över huvudet?

Under senare delen av våren har lokalmedia i Norrköping rapporterat om olika byggprojekt som Norrköpings kommun tidigare planerat.

Sophia Jarl som är oppositionsråd för Moderaterna i Norrköping ställer kritiska frågor om skollokaler till den styrande Kvartetten.

Sophia Jarl som är oppositionsråd för Moderaterna i Norrköping ställer kritiska frågor om skollokaler till den styrande Kvartetten.

Foto: Thomas Möller

Debatt2020-07-17 09:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Reportagen i lokaltidningarna har handlat om alltifrån nya skolbyggen till idrottshallar. Bland annat en ny storskola vid Djäknepark, två nya idrottshallar inom City och Styrstad och senast i raden ett reportage om nya tillbyggnader på skolorna i Lindö. Vi inom Moderaterna ställer oss något frågande till hur kommunen väljer att presentera dessa tidigare planer utifrån den nya beslutade budgeten. Jag förstår inte riktigt upplägget; Är det här någon slags påtryckningskampanj från tjänstemännen gentemot Kvartetten? Kvartetten tillsammans med Miljöpartiet har strukit investeringar för flera hundra miljoner i sin budget och de investeringar som presenteras i lokalmedia är ju just de strukna investeringarna. Är det så att fullmäktige fattar politiska beslut som inte påverkar andra planeringsprocesser? Så kan vi ju inte ha det i kommunen.  
Kvartetten har hävdat att deras investeringsbudget ska justeras under hösten men samtidigt har de meddelat att de ska bibehålla det maxtak som de själva angett.
När vi tittar på Kvartettens investeringsbudget så finns det inte alls utrymme för de skollokaler som förvaltningen anser behövs. Vi ska komma ihåg att tjänstemännen inte har gjort någon annan behovsbedömning än tidigare utan det är lika mycket elever framåt, till och med fler, och trots detta har Kvartetten strukit bort en hel del skolor och tillbyggnader. Frågan är ju var barnen ska gå i skolan framöver? Det som ska vara tillfälliga paviljonger kommer bli dyra permanenta lösningar.
Vi inom Moderaterna har för vår del avsatt pengar till de nödvändiga skolinvesteringarna i sin egen skuggbudget. Vi har också lagt fram förslag om en viljeinriktning till att öka samarbetet med friskolor. Vi anser att lågkonjunkturen gör det extra förmånligt för kommunen att genomföra investeringar som krävs för en kommun som växer. Enligt oss är det en oroväckande utveckling att backa i investeringstakt under en lågkonjunktur och det är också bekymmersamt att Kvartettens politiska beslut inte speglar de behov som finns.
För Norrköpings bästa skulle fullmäktige behöva ställa sig bakom vårt förslag till investeringsbudget. Det skulle vara en bra signal till arbetsmarknaden och byggföretagen och framförallt ge skolbarn tak över huvudet när de ska klara av att nå skollagens krav.  

Karta: Norrköpings rådhus