Hur mycket ska vi behöva betala för att vara som andra?

Ledsagning är en nödvändighet för att många personer med grav synnedsättning eller blindhet ska ta sig ut i samhället och kunna delta i det på lika villkor som vem som helst annars.

Debattören påpekar att det kan bli extra dyra solglasögon för vissa personer.

Debattören påpekar att det kan bli extra dyra solglasögon för vissa personer.

Foto: Dennis Pettersson

Debatt2023-06-23 09:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en självklarhet tycker Synskadades riksförbund Östergötland, men tyvärr förknippas ledsagning ofta med flertalet begränsningar. Det visas bland annat i en kvantitativ webbenkät, genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Synskadades riksförbund. 185 av landets kommuner svarade på enkäten. Resultaten visar bland annat att 60 procent av kommunerna tar ut en avgift för ledsagningen, 21 procent har geografiska begränsningar för var ledsagningen kan användas, 20 procent säger att brukaren även får stå för ledsagarens kostnader i samband med ledsagningen och 14 procent menar att det finns begränsningar i när på dygnet ledsagningen kan användas.

Tänk dig då att du får på dig en fullständigt mörkläggande bindel framför ögonen, en bindel som inte går att få av. Du ser ingenting. Du känner dig givetvis väldigt osäker, men tiden stannar inte för det, vardagen fortsätter som vanligt och du måste göra det där inbokade läkarbesöket senare på dagen, efter att du har lämnat barnen på förskolan. Du har dessutom ett inbokat träningspass framåt kvällen och kylen ekar också tom, så du måste handla efter läkarbesöket. Dessutom vore det ju väldigt trevligt med ett par nya solglasögon nu när våren är här.

I praktiken innebär det alltså att beroende på var du bor kan du få betala för att gå runt och leta efter de där solglasögonen, trots att du kanske inte ens hittar några som passar. Snittet var 243 kronor i timmen när enkäten genomfördes. Du får också betala två luncher istället för en, om du och din ledsagare bestämmer er för att äta när ni är ute på stan. Du får försöka lämna barnen på förskolan själv, eftersom det inte anses befogat med ledsagning i en sådan situation. Du får slutligen klara träningen själv alternativt hoppa över den, eftersom det inte går att få ledsagning framåt kvällen.

Delaktighet, självbestämmande och frihet i vardagen måste garanteras även för personer med synnedsättning eller blindhet. Därför är en flexibel, kostnadsfri och behovsstyrd ledsagning så oerhört viktig!

Synskadades riksförbund Östergötland kräver därför:

  • Att Östergötlands tretton kommuner har en kostnadsfri ledsagning. 
  • Att kommunerna tar hänsyn till självbestämmande kring ledsagningen.
  • Att ledsagning kan ges vid önskad tidpunkt och till önskad aktivitet.
Att gå på gym en kväll kan vara omöjligt för vissa som behöver ledsagning. Det vill dagens debattör ändra på.
Att gå på gym en kväll kan vara omöjligt för vissa som behöver ledsagning. Det vill dagens debattör ändra på.