Hur kan det rödgröna sveket vara en icke-fråga?

Tyskland återstartar kolkraftverk på löpande band och i Sverige så eldar vi ved och kör oljekraftverket i Karlshamn så det visslar om det!

Debatt 18 december 2022 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Nyhetsmorgon på TV4 fick vi nyligen goda råd om hur vi skulle kunna sänka våra elkostnader, nämligen följande: -Sänk innetemperaturen, duscha kortare, gör inga långkok - köp färdigkokt julskinka och torktumla sparsamt med mera. 

De tittare som tacksamt tog emot dessa "energibesparingsråd" borde dock ha informerats om varför vi i 2000-talets Sverige plötsligt har drabbats av något så simpelt som elbrist! Sanningen är följande!

Den tidigare socialdemokratiskt regeringen stängde nämligen ner fyra kärnreaktorer i Ringhals och Oskarshamn, orsaken till detta var ett krav från Miljöpartiet!

2019-09-09 skrev Lorentz Tovatt, dåvarande riksdagsledamot för Miljöpartiet, följande på Twitter: "En av de bästa sakerna med helgen som gått är att nedstängningen av Ringhals 1 och 2 nu satt igång. Dysfunktionella och dyra kraftverk som nu ersätts med vindkraft, bra!"

 

2020-12-31 skrev jag själv följande i en insändare:- "I dag lägger regeringen grunden för kommande elbrist! Detta då den rödgröna regeringen stängde ner den andra av fyra reaktorer i Ringhals. Denna reaktor producerade nog med el för att täcka hela Göteborgs behov, reaktorn stängdes inte ner för att den var trasig eller uttjänt utan endast för att Löfvens regering skulle garanteras ett fortsatt stöd av Miljöpartiet!"

I tidningen Näringslivet skrev för övrigt Jan Blomgren professor i kärnfysik nyligen följande om energipolitiken. 

"Decennier av dåliga politiska beslut har förstört Sveriges energisystem. Tills vidare blir det comeback för ved och kol, stor tung industri inom Sverige och Europa kommer att slås ut, jag skulle bli förvånad om det här är löst inom tio års tid!"

Ironiserande fortsätter han: "Nu skiter vi i miljön, det blir comeback för ved, olja och kol."

Tyskland återstartar kolkraftverk på löpande band och i Sverige så eldar vi ved och kör oljekraftverket i Karlshamn så det visslar om det! 

Vidare menar Blomgren att vi tidigare hade en positiv energiutveckling som nu blivit destruktiv, vilket bevisas av att oljekraftverket i Karlshamn nu även är i drift mitt på sommaren!

 

Vissa påstår att vi inte har någon elbrist i Sverige eftersom vi exporterar el, visst helt sant!  Då det saknas överföringskapacitet av el från norra till södra Sverige så har "överskottselen" exporterats fast nu i vinter har vi under perioder för första gången på decennier köpt mer el än vad vi säljer. Sverige har idag sex kärnreaktorer i drift fördelade på tre kärnkraftverk. 

Forsmark har tre reaktorer i drift, Oskarshamn stängde två av tre reaktorer 2017, och vid Ringhals kärnkraftverk stängdes två av fyra reaktorer 2019 och 2020. 

Samtliga nedstängda reaktorer hade kunnat drivas vidare med normalt underhåll. 

Sverigedemokraterna ville stoppa nedläggningen av Ringhals två reaktorer. M, KD och L ställde sig på SD:s sida. 

Det var en jämn omröstning där 174 riksdagsledamöter röstade för regeringens förslag om en nedstängning medan 173 röstade för SD:s förslag om att stoppa den samma. 

Märkligt nog så säger dock opinionsmätningarna nu att väljarna trots detta förefaller vilja ha tillbaka den tidigare rödgröna regeringen!? 

Hur kan det komma sig att moderaternas löfte om att el-stödet skulle vara på plats den 1 november ses som ett svek, samtidigt som de rödgrönas rasering av det svenska elsystemet under åtta år - vilket drev upp priserna - är en icke-fråga i debatten? 

 

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa